Romantik från omslag: jeans och skor!

Vem känner inte dem och vem bär dem inte? De är 20-talets ikon: JEANS!

De första modellerna av jeans skapades i Europa under 1800-talet, men den här versionen, som vi nu vet, skapades 1873 av Jacob Davis och Levi Strauss i San Francisco, som var en liten stad med en guldhopp. Guldsökande behövde slitstarka kläder som var billiga och bekväma och därför lätta att producera. Den innovativa idén om Davis och Strauss var att stärka sömmarna och fickorna med kopparnitar. Intressant nog var de första denimbyxorna inte knäppta men de fästes i midjan. Modellen av högsta kvalitet fick numret 501 och blev snabbt kläder av timmerhantverk, bönder och framför allt cowboys. Jeans "arbets" historia är dock bara en inledning till sin stora karriär.

På 1950-talet var jeans bärna av upproriska amerikanska tonåringar, och det var givetvis påverkat av storskärmens stjärnor: Marilyn Monroe (i jeans som spelades i filmen "On the Edge" och James Dean (i "Rebel Without a Reason"). Det var då denimskjortor och andra tillbehör visade sig. Det var då jeans blev en symbol för ungdomsmode. På 1970-talet blev jeans uniformen av upproriska ungdomar. Klockor, långa hår och denimväskor som hippies sys från gamla jeans. På 90-talet exploderade jeans popularitet! Jeans kan och borde vara allt: byxor, skjorta, jacka, skor, handväska och huvudband på håret. Minns du fortfarande det från amerikanska TV-serier? Tills håret är bristande! Och nästa? Nästa nedskärningar och färger ändrade sig. De kom tillbaka och gick till botten av garderoben, klockor, rör, gnidade, med hål, med fläckar, marmor ...

I Polen uppkom jeans på 1950-talet. Du kunde bara få dem i exklusiva butiker - Peweks eller i lumpeks där du kunde köpa kläder "från demobilen". De kostar några månatliga löner då och bredvid Pepsi-Cola var de den mest önskade produkten av ungdomen. Precis som i USA populärdes denimbyxor av unga scen- och filmstjärnor.

Men denim är inte bara byxor och skjortor. Denim har också spridit sig till tillägg. Till den här dagen kan folk klä sig i denimens totala utseende på gatorna. Det här är en trend från några årstider, men i år regerar denim som ett tillbehör på dina fötter! Vad sägs om denimskor?

Denimskor (eller skor med denimliknande tyger) kan enkelt ge lite avvikelse eller ge det en avslappnad look. Att lägga en denim ballerina kjol på kjolen gör oss mindre formella och denim sneakers för färgade byxor kommer att fungera bra i alla sommar och helgdags kläder. Här är de, har du något i ditt öga? :)