Plattformar och grödor eller historia av bekväma hälar

Skor med klackar till de mest bekväma hör inte till. Även om de är väl konturerade och inte skadar oss någonstans, gör de benen tröttna snabbare, blodtillförseln till fötterna hindras och fötterna är onaturligt böjda. Vissa av oss måste dock ha på sig klackar varje dag (t.ex. när klädkod på jobbet kräver det), andra vill se bra ut och andra precis som klackar. Men vi vill inte alltid eller har råd att gå i höga klackar hela dagen, men vi vill fortfarande lägga till några centimeter. Lyckligtvis finns det råd! Klackar och kilar kommer till oss med hjälp!

Historien om plattformar och stilettos börjar i antika Grekland och mer specifikt i teatrar. De gamla teatrarna kunde rymma upp till flera tusen åskådare, så skådespelarna så att de kunde ses på avstånd, hade kilar. Dessa första kilar var gjorda av flera skikt av läder.

I det femtonde århundradet i Venedig uppträdde chopiner. De var skor på en plattform som nått 22 cm i höjd! De tjänade damer för att skydda sina klänningar från lera och jord. Tydligen inspirerade bara chopiner Roger Viver, som i slutet av 30-talet av det tjugonde århundradet för att skapa skor på plattformen.

Men vad är plattformarna utan kilar? Också i slutet av 1930-talet, och exakt 1937, introducerade den italienska skodesignern Salvatore Ferragamo en revolutionerande ny sko till marknaden: en kilsko som använder en solidkonstruerad häl med en triangulär form.

Den första personen som kombinerade båda innovativa lösningarna var en excentrisk italiensk formgivare - Elsa Schiaparelli. Det var henne 1939. Hon presenterade skor som kombinerar kilar och plattformar. Denna modell antogs mycket snabbt och spreds bland kvinnornas spårningstrender. På 1940-talet var tunga kilar en balans för luftiga, chiffongrockar och moderna ullhattar.

Men på 70-talet har kilar och plattformar blivit populär. På sommaren användes plattformar och kilar på vintern. De passar perfekt med breda klockor - de förlängde siffran på ett naturligt sätt. Sedan dess har popularitet av kilar och plattformar inte minskat, tvärtom.

På 1990-talet konstruerade den revolutionerande Vivenne Westwood svarta lacklackade, dubbade skor på otroligt höga plattformar. För några år sedan introducerade Isabel Marant sig på marknaden, och slog rekord om popularitet av sneakers på kilar, som alla kvinnor som vill kombinera sportstil med avslappnad slitage älskade.

Låt oss inte glömma det brittiska genialet, Alexander McQueen, som utformade Lady Gagas favoritskor som heter "slagskepp" eller, som vissa säger, hummer eller cancerstövlar. Det var nog den märkligaste men också den mest innovativa applikationen av plattformar i modehistoria.

Glöm inte kilskor, som är den perfekta lösningen för vårvandringar!