Namn och typer av damskor. Kolla om du känner till dem alla


Kunskap om vilka typer av damskor som finns i skobutiker gör det mycket lättare att hitta den modell du behöver och minskar tiden du lägger på att söka. Hur befinner du dig i labyrinten av alla namn och termer? Speciellt för dig har vi utarbetat en komplett lista över skottyper. Kolla om du känner till dem alla.

Typer av damskor - grundläggande uppdelning

Den vanligaste klassificeringen är uppdelningen efter säsong under vilken vi bär en viss typ av skor. Därför är det inte förvånande att definiera typen av sommarskor eller vinterskor. Dessutom är uppdelningen med hänsyn till syftet med en given modell också populär. Här har vi till exempel sportskor, gummistövlar, dansskor och mycket mer.
Det är dock värt att notera att denna uppdelning är mycket ofullständig, för i var och en av de ovannämnda kategorierna hittar du många typer av skor, som dessutom är uppdelade beroende på typ av häl eller längden på den övre.

För att hjälpa dig att navigera genom de olika kategorierna i skobutiker har vi utarbetat en lista över de mest populära typerna av damskor tillsammans med deras namn. Men det är inte allt, för vi kommer att börja vår division med att förklara branschens ordförråd, vilket hjälper inte bara i samtal med säljaren, utan framför allt att bestämma förväntningar på drömmodellen.

Konstruktion av skor. Vilka element består skon av?

Skaft - den övre delen av skon, som täcker den övre delen av foten, vaderna och till och med skenbenen. Det är överdelens längd som avgör syftet och typen av skor.

Enda - den yttre delen av skorna i direktkontakt med marken. Beroende på avsedd användning av en viss typ av sko är den gjord av olika material, t.ex. polyuretan, caoutchouc, gummi.

Häl - ett element som är anslutet till sulan, som placeras på baksidan av skon. Vi kan urskilja flera typer av klackar som bestämmer deras form. De vanligaste klackarna är: en stilett, en stolpe, en ankung, en kil.

Stoppning, sko innersula - invändig komponent som kommer i kontakt med foten. Det är värt att välja modeller med ett foder av naturliga material som andas, vilket dessutom begränsar utseendet obehaglig lukt från skor.

Knacka - element som skyddar hälen mot nötning. Det skyddar skoens häl mot skador och är ett utbytbart element.

Typer av damskor

En av de vanligt kända typerna av damskor är skor, som kännetecknas av en låg övre som endast täcker foten. Det bör dock understrykas att denna kategori innehåller flera typer av skor.

Oxford - eleganta snörskor, vanligtvis gjorda av naturläder. Denna modell togs från herrmode, men den fick snabbt erkännande av kvinnor som villigt inkluderade den i sina styliseringar.

Mockasiner - platta skor där både sulan och ovandel är gjorda av mjuka material. Prototypen för mockasiner var skor som bärs av indiska stammar. För närvarande bär denna typ av skor både kvinnor och män och är ett element som kombinerar en lös, avslappnad stil med avslappnad elegans.

Creepers - skor som är en kombination av sneakers med oxfordskor. Kännetecknande för denna typ av skor är en massiv sula i form av en plattform, som perfekt dämpar foten, samtidigt som den skyddar mot obehag och smärta som orsakas av långa promenader.

Damskor

Överdelen i stövlar når oftast fotleden eller mitten av vaden. I den här gruppen skor hittar du flera olika modeller: isolerade eller utan isolering, med platt sula, klackar eller kilar, slip-ons eller snörning.

Chelsea stövlar - en typ av plattklackade skor, stiliserade som ridskor, där överdelen täcker anklarna och gummiinlägg gör det lättare att ta på sig. Chelsea stövlar är en riktig hit under vår / höst säsonger, med vilka du kan trolla fram effektiva och lite aggressiva styliseringar.

Stövlar - en typ av tunga snörskor som når över fotleden. I samband med metall- eller punk -subkulturer kännetecknas de av en förstärkt sula, varför de kommer att fungera bra i skarpa rockoutfits.

Gummistövlar - tillverkad av vattentäta material för att skydda mot fukt och regn. Du kan välja mellan modeller med en kortare eller längre överdel, och mängden mönster och färger har länge flyttat wellingtonstövlar från segmentet bruksskor till skor, som du framgångsrikt kan ersätta stövlar eller stövlar.

Timberki - skor som liknar populära vandringsskor, om än i en lite mjukare, feminin stil. Oftast snörda, med en platt sula eller en låg stolpe, gjord av naturligt eller ekologiskt läder. Perfekt för kallare årstider, vissa modeller är dessutom utrustade med värmeelement och päls som omger den övre delen av överdelen.

Kvinnors pumps

En typ av damskor med utskurna ovandelar, utan fastsättning eller snörning. I denna kategori hittar du bl klassiska pumpar på en stolpe, med en inbyggd näsa, men inte bara. Precis som andra typer av skor har pumpar flera underkategorier.

Förmodligen är de mest populära av dem hälar. Det här namnet beskriver en mycket stor grupp skor, bland vilka du hittar stilar med öppna tår, snörning runt fotleden eller känsliga sandaler, men i allmänhet är höga klackar synonymt med en elegant, feminin modell med en låg, cut-out överdel och några centimeter tunn häl.

Vi inkluderar även pumpar i kategorin pumpar ballerina, dvs skor på en platt och tunn sula, stiliserade som typiska dansskor.

Typer av damskor

Stövlar är skor med en övre som når knäet eller till och med täcker underbenet. Förknippas med typiska vinterskor, även om modeller av mocka och utan kalvning, kommer de att fungera bra som skor för klänningar eller shorts. Vi kan skilja mellan stövlarna ridstövlar, det vill säga modeller vars stil är hämtad från ridskor. Klassiska stövlar är vanligtvis bundna, och deras övre når under knäet.

Förutom jackor hittar du bland annat i kategorin damskor Musketörer, d.v.s. långa modeller, som täcker knäet, med slipsar eller en vänd, och cowboyoch - kännetecknas av en smal näsa, och ofta också av många prydnadsföremål.

Kvinnors sportskor

Damer som föredrar en lös, sportig stil kommer säkert att frestas av skor som passar deras smak och vardagliga aktivitet. De mest populära typerna av sportskor är utbildare, dvs lätta, vanligtvis tygskor med en platt gummisula. Andra typer av sportskor inkluderar sneakerssom skiljer sig från sneakers med en förstärkt gummitå och en tjockare sula, och sneakers kännetecknas av en platt och tjock sula.

Typer av kvinnors sommarskor

De är alltid en typisk sommarsko sandaler. I denna kategori hittar du traditionella sandaler med en platt sula, men lika populära, speciellt för sommarens speciella evenemang, är sandaler på en stolpe eller en hög klack. Under flera säsonger har de blivit en ganska populär modell av skor Romerska kvinnor, dvs sandaler med en karakteristisk stringtrosa som kan nå upp till knäet.

På sommaren, förutom sandaler, kommer flip-flops eller flip-flops också att fungera bra espadriller med en flätad sula.

Som du kan se kan namnet och typen av skor variera avsevärt beroende på höjden på den övre och andra parametrar som bestämmer deras syfte. Vi är övertygade om att vår artikel kommer att förbättra din shopping och hjälpa dig att välja din drömskomodell.