Mögel i skor säger vi ett bestämt "NEJ!"


Snödrivor, djupa pölar, intensiv svett... Skor utsätts för många faktorer som negativt påverkar deras tillstånd och kan till och med orsaka mögel. När du tar ut dem ur garderoben med ankomsten av en ny säsong, och du ser en obehaglig överraskning, har du att göra med ett verkligt problem. Om du vill veta hur du förhindrar mögel i skor och hur du får bort det, har du kommit rätt.

Mögel i skor och vad sedan?

I motsats till utseende, när du med inträdet av en ny säsong tar ut dina favoritskor ur garderoben och du ser en obehaglig överraskning - mögel, behöver du inte skiljas från ett givet par skor. Det finns huskurer som hjälper dig att enkelt bli av med fienden.

Vi ger också råd om hur man förhindrar att det bildas mögel i skor. Om du är intresserad av detta ämne har du kommit till rätt ställe. Vi visar dig gärna hur du säger ett bestämt "NEJ" till henne och säger adjö till mögel en gång för alla. Att jobba!

Kan mögel på skor vara farligt?

Många undrar vad som kan bli resultatet av att bära mögliga skor. Sådana skor ser inte bara äckliga ut och lockar andra förbipasserandes uppmärksamhet, utan medför också en allvarlig fara.

Livsmiljön för bakterier och svampar kan flytta till dina fötter när du använder sådana skor. Dessutom kan mögel sprida sig i garderoben där du förvarar dina skor och till och med resten av ditt hem. Om du vill förhindra detta har du kommit rätt.

Hitta orsaken till problemet

Innan vi förklarar för dig hur man effektivt kan bli av med mögel från skor, är det värt att lokalisera dess ursprung. Tack vare detta kommer du att förstå varför det uppstår, och därför kommer du att kunna agera i enlighet med principen "förebyggande är bättre än att bota".

I allmänhet gynnas mögel av fukt och felaktig förvaring. När du letar efter orsaken till problemet är det värt att fokusera på de förhållanden under vilka du förvarar dina skor.

Kanske gömmer du skorna som du klev i en enorm pöl i garderoben för en stund sedan? Eller förvarar du dina skor i en fuktig källare? Därav den enkla vägen till bildandet av en vit, gråaktig och jämn grön beläggning, vars lukt liknar mustighet, dvs mögel.

Hur förhindrar man mögelbildning?

Om orsaken till problemet är fukt som samlats på platsen där skorna förvaras, kan du enkelt eliminera det genom att köpa en fuktabsorbent. Bakpulver placerad i en skål fungerar på liknande sätt. Kom dock ihåg att byta ut den regelbundet för att undvika besvikelse. Gör detta så fort du märker att läsken har börjat klumpa sig.

Under inga omständigheter bör du gömma blöta eller fuktiga skor i garderoben. Det gäller skor som har landat i en pöl eller snödriva, samt de som har svettats intensivt. Torka dock inte dina skor på en kylare, eftersom det kan orsaka deformation.

Om skorna är mycket blöta, lämna dem på en väl ventilerad plats och använd speciella skoträd för insidan. Du kan ersätta dem med tidningar rullade till en boll. Vi skrev om korrekt förvaring av skor i Denna artikel.

Gör det själv! Bli av med mögel på skor hemma

Har du mögel i dina favoritskor? Som tur är behöver du inte skiljas från dem en gång för alla. Om du vill bli av med mögel på dina skor, bara några enkla steg och du är klar!

Du kommer behöva:

- engångshandskar

- en liten borste

- vinäger

- vatten

- en trasa

- gamla tidningar

- nya innersulor 

Steg 1. Förbered skor för borttagning av mögel

När du har att göra med mögel, lämna dina skor utomhus och låt dem torka helt. När de är helt torra, ta bort innersulorna. Glöm inte att ha på dig engångshandskar!

Steg 2. Bli av med synligt mögel

För att bli av med synligt mögel, använd en liten borste som du enkelt kan manövrera inuti skon. Gnid med fasta rörelser, men försök att göra det så försiktigt som möjligt. På så sätt undviker du att mögel tränger in i skorna.

Steg 3. Ta bort mögelrester

Om du vill vara säker på att du har tagit bort formen helt, förbered en 1:1-lösning av vatten och vinäger. Använd en trasa eller en fuktig trasa för att torka insidan av skon. Du kommer att uppnå den avsedda effekten på ett enkelt, ekologiskt sätt.

Steg 4. Låt skorna torka och byt ut innersulorna

Vill du att problemet med mögel i dina skor aldrig ska komma tillbaka? Glöm inte det viktigaste! Dina skor måste vara helt torra innan du sätter på dem igen eller lägger undan dem i garderoben. För detta ändamål behöver du gamla tidningar rullade till bollar. Placera dem inuti skon och ha tålamod. Kom ihåg att förvara blöta skor i ett välventilerat rum. När skorna är helt torra kan du byta ut innersulorna mot nya.

Säg adjö till mögel en gång för alla

Oavsett om du har att göra med märkes-, extravaganta designerstiletter som kostar en förmögenhet; mycket billigare sneakers från butikskedjebutiken, eller slitna tofflor som har följt med dig i åratal, mögel kan dyka upp på dem om du inte ger dem rätt förutsättningar.

Vi tror att våra tips hjälper dig att identifiera orsaken till problemet i första hand och sedan förhindra det. Om du fortfarande kämpar med detta problem, bör den presenterade hemkuren ge de förväntade resultaten. Lycka till!