Material yrsel! Läder, mocka eller kanske syntet? Vi tipsar om vilket skomaterial du ska välja


Ovandelen av skorna kan vara gjord av olika material. Både naturliga och syntetiska är populära bland dem. Om du vill att dina skor ska tjäna dig i många år, var noga med att vara uppmärksam på vad som användes för att göra ovandelen. Vi har förberett några tips som hjälper dig att välja.

Varför spelar överdelens material någon roll?

Skor gjorda av olika material finns i skoaffärer. Du kan välja mellan flera typer av läder - naturligt, narv och ekologiskt. Mocka och nubuck är också mycket populära. När det gäller vissa skor väljer kunderna gummi eller filt. Många värdesätter också syntetiska material och tygöverdelar. 

Även om valet av material som används vid tillverkning av skor är riktigt brett, är det värt att överväga detta beslut noggrant. Det är ovandelen som är designad för att skydda bland annat dina fötter mot väderförhållandena.

För kraftigt regn kommer gummistövlar att vara mycket bättre än mockaballerinor. Men på varma dagar, istället för sportskor i läder, är det bättre att bära lädersandaler eller espadrillor gjorda av andningsbart tyg.

Ett väl valt material på ovandelen kommer att garantera dig inte bara användarkomforten, utan påverkar också skornas hållbarhet och utseende. Vissa skor kommer bara att tjäna dig under en säsong, medan ett annat par kommer att följa dig i många år. 

Kom också ihåg att även de vackraste skorna inte kommer att se estetiskt tilltalande ut när deras ovansida bleknar på grund av solen eller sprickor på grund av ogynnsamma väderförhållanden.

Alla dessa aspekter bestäms av materialet från vilket ovandelen är gjord. Läs vidare för att lära dig om fördelarna och nackdelarna med de mest populära plasterna.

Skor i naturligt läder - fördelar och nackdelar

Läder är ett av de mest använda materialen vid tillverkning av skor. Dess främsta fördelar är flexibilitet, hållbarhet och tillförlitlighet.

Skor gjorda av naturligt läder passar perfekt till fotens form, vilket gör dem bekväma att bära. Dessutom förhindrar de att fötterna svettas. Naturläder ger också perfekt termisk komfort. Genom att välja skor gjorda av detta material kan du vara säker på att de på sommaren inte blir för varma för dig och på vintern - för kallt.

De viktigaste nackdelarna med läderskor är det höga priset och behovet av regelbunden impregnering. Om du glömmer att använda speciella åtgärder måste du ta hänsyn till att det kan uppstå fula sprickor på dina skor. Dessutom kan läderskor vara mycket tyngre än skor gjorda av andra material. 

Om du väljer läderskor, se till att du behandlar dem ordentligt. Förutom att använda dedikerade produkter, kom ihåg att förvara dem på ett torrt och mörkt ställe, gärna på ett speciellt stativ.

Är mockaskor pålitliga?

Mocka imponerar med sitt fina utseende. Den andas och är lätt, vilket gör den perfekt för vår och höst. Detta material anpassar sig lätt till foten och ger dig ojämförlig komfort hela dagen.

Det primära problemet med mockaskor är hur lätt de blir smutsiga. Att hålla dem rena kan vara en riktig utmaning; speciellt på vintern, när gatorna är beströdda med vägsalt, vilket kan orsaka fula fläckar.

Vanligt använda skotyger

Bomull, nylon, polyester, ull... Utbudet av skotyger är enormt! Textilier är mycket populära bland skotillverkare.

Av goda skäl! De är stretchiga och slitstarka och priserna är inte särskilt höga. De är perfekta för sportskor eller lätta vardagsskor. Textilskor är allmänt tillgängliga och valet av mönster, färger och stilar är nästan oändligt.

Bland nackdelarna med skotyger bör särskild uppmärksamhet ägnas åt den relativt höga vårdsvårigheten. Textilier blir väldigt lätt smutsiga, och om du väljer skor gjorda av ljusa material kan det vara tidskrävande och problematiskt att återställa sin ursprungliga färg.

Ekologiskt läder och andra syntetmaterial

Ovandelen på skorna kan också vara gjord av syntetiska material, som konstläder eller gummi. I många fall är dessa material hydrofoba och att rengöra dem är inte mycket av en utmaning.

Även om det tidigare ansågs vara symbolen för kitsch och trash, har ekoläder idag många supportrar. Material av god kvalitet ser nästan ut som naturligt läder, och det erhålls inte på bekostnad av djur.

När man diskuterar syntetiska material är det omöjligt att inte nämna gummi. Gummistövlarna är vattentäta och lätta att underhålla. De är relativt bekväma och visar hög motståndskraft mot potentiella skador. Deras fördel är också det överkomliga priset.

Å andra sidan kan skor tillverkade av konstgjorda material öka problemet med fotsvettning. Den icke-andningsbara ovandelen är den perfekta miljön för bakterier och svampar att växa.

Vilket skomaterial ska jag välja?

Tyvärr finns det ingen enda regel som hjälper dig att välja materialet på dina skor. Allt beror på dina personliga preferenser och den budget du planerar att spendera på ett par nya skor.

Vi hoppas att efter att ha bekantat dig med egenskaperna hos individuella material, att välja rätt skor inte kommer att vara ett problem för dig längre.