Långdistansskor


Oavsett om du ska ut på en långpromenad i skogen, några timmars sightseeing i gamla stan eller en pilgrimsfärd behöver du säkert rätt skor. Undrar du vilka skor som fungerar för långa avstånd och letar du efter det bekvämaste alternativet? Du är på rätt plats!

Komfort är viktigt

Komfort bör alltid vara din högsta prioritet, särskilt när du har långa promenader inplanerade. För att säkerställa det, var särskilt uppmärksam på bredden och längden på skorna, såväl som dämpningen. Det är tack vare det som det kommer att öka stabiliteten och greppet när du går, och samtidigt minska trycket på dina fötter.

Se till att innersulan i skon inte bara ger dämpning, utan också ger ordentligt stöd för fotvalvet. Den ska vara gjord av skum eller gel, tack vare vilken den kommer att anpassa sig till fotens form på ett ögonblick, vilket ger dig hög användningskomfort. 

Om du har platta fötter, leta efter skor som ger dig stor stabilitet samtidigt som du kan ta kontroll över rörelsen. Vid hög höjning, kom ihåg att öka stötdämpningen. Å andra sidan kommer skor med en relativt hård men flexibel sula som säkerställer korrekt stabilisering i hälområdet att fungera för ett standardskaft.

Är löparskor lämpliga för långa promenader?

Många undrar om löparskor är lämpliga för långa promenader och avstår från att köpa ett par separat. Medan löparskor är relativt lätta, vilket är en välkommen egenskap för promenader, är det viktigt att komma ihåg att fotbiomekaniken vid promenader är helt annorlunda än dynamisk löpning.

När man går brukar foten först vidröra marken i hälområdet. Men under löpningen skiftar denna punkt till metatarsalområdet. Dessutom har löparskor vanligtvis en hårdare sula, vilket kan orsaka obehag och smärta i fötterna när man går.

Därför är det bättre att undvika att bära löparskor för promenader. Undrar du vad som ska vara egenskaperna hos skor för långa marscher? Läs vidare för att få reda på svaret!

Vad ska jag tänka på när jag köper promenadskor?

Promenadskor ska vara stabila och flexibla och tillåta smidig, obegränsad fotrörelse. Glöm inte att anpassa dig till vädret. På regniga dagar, välj vattentäta modeller, och på varma sommar, välj skor gjorda av andningsbara material som andas. Dessutom bör de ha en lämplig passform.

När du provar skor där du tänker resa långa sträckor, vifta med tårna och böj dem. Denna rörelse bör vara obehindrad. Kom dock ihåg att det kan vara dödligt att lämna för mycket utrymme med fingrarna. Foten kommer att börja röra sig framåt, du kommer att känna obehag och blåsor och liktornar kommer att dyka upp på dina fötter.

Om paret skor känns lite tight och du hoppas kunna hålla isär det, köp inte. Välj skor där du känner dig bekväm och bekväm redan från början.

Undvik för tighta skor

Långa timmar på fötterna kan göra att dina fötter svullnar. Av denna anledning bör du under inga omständigheter välja för tighta skor. Var uppmärksam på både deras längd och bredd. Välj en modell som ger tårna tillräckligt med utrymme och som inte gnuggar hälen och orsakar smärtsamma blåsor.

När du väljer storleken på dina promenadskor, glöm inte tjockleken på strumpor som du planerar att bära för långa sträckor. Deras tjocklek kan ha en verklig inverkan på den totala komforten av att använda ett givet par skor.

Innan du ger dig ut på en lång rutt, se till att testa de köpta skorna på kortare sträckor. På så sätt kan du vara säker på att skorna är så bekväma som möjligt.

Stel eller flexibel?

Undrar du mellan en mer flexibel och en styvare modell? Det räcker att du – förutom dina egna preferenser – funderar på vilken typ av terräng du tänker färdas på. Trottoarer och betong som finns överallt i städer är definitivt ett mycket svårare område att övervinna jämfört med åkerängar.

När du väljer steniga ytor, välj styva skor som skyddar dina fötter från ojämn terräng. Kom dock ihåg att styva skor vanligtvis är mycket tyngre än flexibla. Som ett resultat kan du känna dig trött snabbare.

Byt skor regelbundet

Uppmärksamhet! Även den bäst matchade modellen kan slitas ut. Slitna sulor kan bidra till att skons grepp och stabilitet försämras. Av denna anledning, glöm inte att regelbundet byta ut dina promenadskor så snart du märker skavsår på sulorna. 

Utslitna skor kan inte bara orsaka obehag under promenader, utan också öka risken för skador. Om du har lätt för dem, välj mer uppbyggda modeller som ger dig stabilitet runt fotleden.

I en frisk kropp, ett friskt sinne

Du vet säkert att promenader har många fördelar för din hälsa. Det bästa av allt är att du inte behöver snygg utrustning eller dyr utrustning för att gå. Allt du behöver är ett par rätt utvalda skor. Vi är säkra på att våra tips hjälper dig med detta.