Kontrollera om du gör dessa misstag när du köper babyskor


Att köpa barnskor är en riktig utmaning. Även om föräldrar alltid vill det bästa för sina barn, kan okunnighet om vissa regler ibland vara ödesdigert och hindra en korrekt utveckling av barns fötter. För att förhindra att detta händer har vi utarbetat en lista över de vanligaste misstagen. Se till att du inte begår dem!

Barns fötter kräver särskild vård

Som en generell regel bör skor bytas med några månaders mellanrum. Det finns dock ingen enskild specifik tidsgräns för att bära ett par skor, och barn kan inte alltid se när de känner obehag av att bära tighta eller obekväma skor. 

Av denna anledning är det extremt viktigt att observera dem hela tiden och dra slutsatser. Det finns flera aspekter att tänka på när man avgör om det är dags att köpa nya skor.

Visst bör skor bytas ut om ditt barn blir slappt eller besvärligt att röra sig. Förmodligen sitter skorna för tighta och gnuggar mot hans fötter, vilket orsakar smärta när han går. Ta även en titt på ovandelen och sulan. Om du märker lösa sömmar och synliga tecken på slitage i tårna eller hälarna, se till att leta efter ett par nya skor till ditt barn. 

När du köper barnskor måste du dock komma ihåg att små fötter kräver särskild omsorg. Vi har förberett en lista över de vanligaste felen. Kontrollera att du inte begår dem.

# 1 Köpa begagnade skor

Medan kläder från äldre syskon eller kusiner är ett bra sätt att spara pengar, kan det visa sig vara ödesdigert att köpa begagnade skor.

Skodonet anpassar sig trots allt till den unika formen på användarens fot, vilket är unikt.

# 2 Att köpa för stora skor

Barns fötter växer med ljusets hastighet. Många föräldrar tycker att det är lockande att köpa större skor, som teoretiskt sett borde hålla längre.

I praktiken kan det dock göra mer skada än nytta. Mer specifikt kan felaktiga skor orsaka fall, snubblar och till och med onormal fotutveckling.  

# 3 Jagar de senaste trenderna

Miniatyr flipflops eller stövlar kan se söta ut, men de kommer definitivt inte att ge det nödvändiga stödet för små fötter som behövs för deras korrekta utveckling. Undvik därför att köpa typiska vuxenskor för ditt barn, som flipflops, flipflops eller snygga cowboystövlar med spetsiga tår. 

Det som ser läckert ut på bilderna kan faktiskt orsaka fotproblem i vuxen ålder. Till exempel kan de ovan nämnda spetsiga tårna som är karakteristiska för cowboystövlar störa fingrarnas korrekta utveckling och bidra till fotdeformation. Å andra sidan, att bära flipflops gör det nödvändigt att krypa tårna när du går, vilket kan resultera i en onaturlig gång.

# 4 Köpa styva skor med släta ytor

Barnskor ska under inga omständigheter vara stela. Annars kan musklerna i ditt barns fötter försvagas, och långa promenader och utomhusaktiviteter kommer inte längre att vara ett nöje. 

Den flexibla sulan och ovandelen kommer att möjliggöra en korrekt utveckling av muskler, och samtidigt hjälpa till att upprätthålla balansen när du går och ge en ojämförlig användningskomfort. 

Var också uppmärksam på sulorna i skorna. Istället för släta, hala sulor, välj grova och halkfria sulor. Tack vare detta kommer du att undvika smärtsamma fall och skador på ditt barns kropp.

# 5 Sätta pris framför kvalitet

Den frekvens med vilken barnskor byts ut gör att många föräldrar för att spara bestämmer sig för att sätta pris framför kvalitet. Gör inte det misstaget. Välj välrenommerade tillverkare vars produkter är av hög kvalitet.

Läs recensionerna och ta en närmare titt på skorna innan du köper. Kontrollera att strukturen är stabil och se till att de material som används är resistenta mot dagligt bruk.

# 6 Välj storlek "efter ögat"

Ett annat vanligt misstag när man köper barnskor är att välja en "by eye"-storlek. Oavsett om du köper skor i stationär eller nätbutik, se till att storleken sitter rätt.

Hur man väljer storlek på barnskor?

Om du har bestämt dig för att handla i en stationär butik, överlåt valet av storleken på barnskor till en specialist. Kvalificerad personal kommer att justera skorna korrekt på nolltid. Om detta inte är möjligt kan du göra det själv.

Kontrollera att avståndet mellan ditt barns längsta tå och skospetsen är korrekt. För att göra detta, sätt tummen tvärs över bredden. Om den passar lätt kommer ditt barns fingrar att ha tillräckligt med utrymme. 

Se också till att hälen inte glider ur skon när du går. Sätt lillfingret på baksidan av skon till den första fotleden och du är klar.

När ditt barn är ovilligt att samarbeta eller du föredrar att handla online, spåra ditt barns fot på ett papper placerat på en plan yta. Mät sedan avståndet mellan de två yttersta punkterna och anpassa den erhållna längden till storlekstabellen.