Kan småbarnsskor vara lite för lösa? Vi skingra tvivel!


När ditt barn börjar aktivt upptäcka världen omkring sig kommer du att ha mycket glädje och mycket ... ansvar. Det är du som nära måste följa honom vid varje steg och skydda ditt barn från skada. Det är lika viktigt att han åtföljs av lämpliga skor som ger det nödvändiga stödet vid varje steg. Undrar om de kanske är lite för lösa? Denna guide kommer att skingra dina tvivel!

Hur mycket slack ska det vara i skor för ett barn?

Mjuk, fyllig och extremt söt. Baby fötter! Många mammor kan inte få nog av dem. Under de första två åren bildas ben och ändras i storlek med ungefär en halv storlek varannan månad!

Detta är en ganska stor kostnad för alla föräldrar. Vissa, i rädsla för att undergräva hushållets budget, bestämmer sig för att köpa lite för lösa skor för ett barn. När allt kommer omkring växer de där små fötterna i en oroväckande snabb takt!

Undrar hur mycket slack det ska vara i barnskorna? Du är på rätt plats, för den här guiden kommer att skingra alla dina tvivel!

Vi slår hål på myter!

Att barnskor ska vara för lösa är MYT! Att krypa, rulla, hoppa, klättra, gå och till och med springa är alla aktiviteter som behöver stöd.

Naturligtvis, för att säkerställa dem, är närvaron av en omtänksam vuxen nödvändig för att skydda den upptäckande världen från skada. Det är dock lika viktigt att ditt barn har sällskap av ... rätt utvalda skor. Det är det som stöder dess korrekta utveckling i varje steg.

Skor som är för stora kan göra mer skada än nytta, och även om din hushållsbudget inte verkar lida av detta, kan förlusterna bli mycket värre, eftersom det rör ett barn.

Varför är rätt innersulalängd viktig?

Kom ihåg att ett litet barns fötter ständigt utvecklas. Om ditt barn bär illasittande skor under en längre tid, var beredd på obehagliga biverkningar och till och med skador som förmodligen kommer att följa honom resten av livet. Detta är särskilt: 

 • smärta
 • blåsor
 • irritation
 • grafik
 • blåmärken
 • problem med blodcirkulationen
 • permanent fotdeformitet 

Låter hemskt, eller hur? Lyckligtvis borde en väl vald innersulalängd lösa problemet. Glöm inte heller att skorna är rätt utformade. Vi tillhandahåller detaljer senare i den här guiden.

Hur man väljer skor som tillåter en korrekt utveckling av barns fötter?

Det finns flera aspekter som du måste vara uppmärksam på om du vill försäkra dig om att ditt barns skor inte stör den korrekta utvecklingen av deras fötter. 

Först, storlek. Innan du börjar välja specifika modeller och snitt, se till att du känner till rätt fotstorlek på ditt barn. Tänk på att dessa små fötter kan ändra storlek varannan månad, så kontrollera regelbundet att ditt barns skor sitter perfekt. Vi skrev om att välja storlek på barnskor i Denna artikel

För det andra, bredden. Längden på innersulan är inte allt. Det är lika viktigt att barnskor inte trycker på sidorna av fötterna. Om ditt barn har relativt knubbiga, breda fötter, leta efter skor med bred topp. Kompromissa inte när ditt barns fötter är smala och tunna. Välj skor som inte är för lösa. Var särskilt uppmärksam på snören eller kardborreband. På så sätt kan du anpassa skorna ännu bättre efter formen på barnets fötter.   

För det tredje, djup. Djupet i skon är en annan extremt viktig faktor som du bör vara uppmärksam på när du väljer skor till ditt barn. Se till att din lillas fingrar har tillräckligt med utrymme att röra sig fritt. Var dock försiktig så att du inte har för mycket utrymme. Skor som är för lösa vad gäller djupet kan göra att foten glider framåt.

Hur vet du om ett barns skor är för lösa?

Skor som är för stora är lika skadliga för barns fötter som deras motsvarigheter som är för små. Tyvärr kan de flesta små barn inte tydligt ange att orsaken till deras gråt är skor som sitter dåligt. 

Som tur är behöver du inte läsa kaffesumpen! Vi har sammanställt en lista över de vanligaste tecknen på att ditt barns skor bör vänta tills fötterna växer, och du bör leta efter mindre, bättre passande modeller så snart som möjligt. Här är de: 

 • hälen glider ur skon när du går
 • mindre aktivitet hos barnet
 • synliga blåsor
 • gångstörning
 • balansproblem
 • frekventa resor och till och med vristvrickningar

Synbar ekonomi

Som du kan se är att köpa skor "på rea" bara en skenbar besparing. I längden kan det kosta dig mycket mer! Förutom smärta och obehag kan ditt barn i framtiden behöva ta itu med allvarliga åkommor, vars behandling kommer att visa sig bli mycket dyr.

Istället för att spara på ditt barns hälsa och komfort, välj rätt passande skor som stöder en sund utveckling av fötterna. Vi tror att det med våra råd blir en barnlek för dig.