Huvudroller: skor för stående arbete


Är du på benen hela dagen på jobbet? Att stå i flera timmar kan vara till besvär inte bara för din ryggrad, utan även för dina fötter – speciellt när du har illasittande skor på dig. Vi tipsar om vad du ska titta efter när du väljer skor för stående arbete och avslöjar vilka modeller det är bättre att undvika.

På fötterna hela dagen...

När du tillbringar större delen av dagen i stående ställning börjar ryggraden och fötterna sakta vägra att lyda. Känslan av obehag övergår med tiden till outhärdlig smärta, och du räknar med en klocka i handen ner minuterna (eller timmarna) tills arbetet är slut. 

Som tur är behöver det inte vara så! Lösningen på ditt problem är enklare än du kanske tror. Det är rätt utvalda skor som kan göra underverk även med långa timmars stående arbete. Undrar du vilka modeller som fungerar bäst och vilka som bör undvikas? Du är på rätt plats! I vår guide får du lära dig allt om det.

Säg nej till fotvärk!

Obehag eller till och med smärta i fötterna är ofta ett resultat av muskelstelhet. För att förhindra detta, ta en stretchpaus varje timme. Allt du behöver göra är att höja vaderna några gånger. Detta kommer att minska mängden blod som samlas i underkroppen och förbättra cirkulationen.

Det är dock inte allt du kan göra för att förhindra fotsmärta. Ta en ordentlig titt på skorna du bär på jobbet och fundera på om de behöver bytas ut. Satsa på träskor med halkfria sulor eller skor som ger tillräckligt med utrymme för tårna. Snörskor kommer också att fungera utmärkt, tack vare vilka dina fötter inte kommer att kunna röra sig okontrollerat när du går.

Sätt komforten först

När du väljer skor för stående arbete, vägleds i första hand av din egen komfort. Även om höga klackar kommer att få dig att se fantastisk ut och ge dig självförtroende, kan de efter några timmar bli så påträngande att du kommer att drömma om att återvända hem så snart som möjligt och gömma dem längst ner i din garderob.

Helt platta sulor kommer, till skillnad från utseendet, inte heller att vara din allierade. Leta efter skor som ger bra fotvalvsstöd. På så sätt fördelas kroppens vikt jämnt på sulan. Som ett resultat kommer du att minska känslan av obehag i fötterna och till och med förhindra ryggsmärtor.

Välj modeller med lätt upphöjd klack. Om inget tilltalar dig, kan du sätta speciella inlägg i dina platta favoritskor som garanterar stöd för dina fotvalv, och du - maximal komfort under hela dagen. Satsa på stabila men ändå flexibla sulor, material som andas och en slitstark ovandel. 

Kom också ihåg att även när hälhöjaren är i rätt höjd kommer ingen sko att ge dig komfort om storleken är dålig. Skor som är för små kan orsaka blåsor, vilket gör det omöjligt att hålla sig på fötterna resten av dagen. Dessutom kan skor som är för tighta bidra till cirkulationsproblem. Skor som är för lösa kan också vara besvärliga att använda. 

När du köper skor för stående arbete, prova dem på sent på eftermiddagen. Fötter tenderar att svälla under dagen, och en storlek som verkade passa perfekt på morgonen kan orsaka tryck och smärta efter några timmar.

Bekväma skor för stående arbete

När du väl har hittat det perfekta paret som uppfyller alla dina krav bör du under inga omständigheter bära dem i 8 timmar för att arbeta. Nya skor kräver gradvis inbrott. Allt du behöver är ett par tjocka strumpor och lite tålamod. Bär ditt nya förvärv runt huset tills formen på skorna anpassar sig till din fot.

Om du fortfarande inte kan vänta med att testa dina nya ståskor, ta med dig ett extra par att ha på dig under dagen när fötterna börjar ge ut.

Ta hand om dina fötter efter jobbet

Bryr du dig om att lindra fotsmärtor efter en lång dag med stående arbete? Letar du efter ett sätt att lindra ömma fötter? Vi har flera lösningar tack vare vilka dina fötter kommer att återfå sin fulla styrka nästa dag.

Ett varmt bad kan hjälpa till att lindra smärtan och till och med minska svullnaden i dina fötter. Försök också att sträcka ut fingrarna för att öka deras flexibilitet och förhindra framtida obehag. En fotmassage kommer också att vara en bra lösning! Gör det själv, använd tennisbollar eller en speciell roller, eller be din andra hälft om hjälp.

Kom ihåg att förebyggande är bättre än att bota

Forskarna är eniga - långvarigt, regelbundet stående på hårda ytor kan orsaka obehag och smärta. Dessa åkommor kan med tiden leda till allvarliga hälsoproblem. Om du vill undvika kronisk smärta, dålig hållning och artrit, följ principen "förebyggande är bättre än att bota".

Ta regelbundna pauser från stående arbete, under vilka du tar en stund att stretcha. Det är lika viktigt att investera i skor av hög kvalitet. Vi tror att vår guide hjälper dig att göra rätt val. Lycka till!