Hur tar man hand om velourskor? Det är lätt!


Velourskor ser helt galna ut. Behaglig mocka i kombination med dess karakteristiska struktur gör att varje styling får en original finish. Även om mocka är så mångsidig att den framgångsrikt kan bäras med vardagskläder, är det värt att veta hur man tar hand om det för att alltid njuta av en perfekt look. Vi föreslår hur man effektivt tar hand om velourskor.

Mocka, nubuck, velour - varje dag och på helgdagar

Skor i mocka har så många supportrar av en anledning. De är en sorts symbol tillfällig lyx. Deras utseende är så universellt att du kan bära dem både för större utflykter och för vardagliga, mer avslappnade tillfällen.

Det ömtåliga velourmaterialet är dock mycket känsligt för skador. Smuts, föroreningar, vägsalt, regn... Allt detta kan avsevärt påverka dess utseende och göra att dina mockaskor inte ser så bra ut.

Lyckligtvis finns det några enkla tips som hjälper dig att undvika problemen i samband med användningen av nubuckskor och du kommer att kunna njuta av en fantastisk look oavsett tillfälle. Vi har samlat dem i den här artikeln. Låt oss börja!

Skor som kräver särskild behandling

Velourskor kräver särskild behandling. Se upp! Det är enklare än du kanske tror. För att bibehålla det smidiga utseendet på mockatyg måste du följa några grundläggande regler. 

Kom ihåg att regelbunden användning av nubuckskor kan bidra till att det bildas skavsår på materialet. Mocka är tunt och skadas inte bara lätt, utan drar också till sig smuts som en magnet. Som ett resultat kan ytan bli matt och synliga veck kan uppstå.

Kolla hur du behandlar dina mockaskor så att de alltid ser snygga ut. Det är en barnlek!

Ta hand om dina mockaskor i tre enkla steg

Även om mockaskor kan verka väldigt krävande behöver du inte ge upp dem. Du behöver bara ta hand om dem regelbundet. Vi tipsar om hur du tar hand om dina velourskinnskor i tre enkla steg så att de kommer att tjäna dig riktigt länge. 

Steg 1. Förberedelse för användning

För att förlänga livslängden på dina velourskor är det viktigt att impregnera dem innan du använder dem utomhus för första gången. För detta ändamål behöver du en spray dedikerad till detta material.

De vattentäta och fläckbeständiga egenskaperna hos en sådan impregnering kommer att få dina skor att tjäna dig i många år. Spraya hela ytan på ovandelen, håll sprayen på säkert avstånd från skon (min. 5 cm). När produkten har absorberats, borsta skorna noggrant för att minska eventuell mattning.

 

Steg 2. Regelbunden borstning och uppfräschning

För att effektivt ta bort orenheter från ovandelen av en mockasko, se till att investera i en nubuckborste av god kvalitet med mjuka borst. I budgetversionen kan du ersätta den med en delikat tandborste. Varje gång du kommer hem, ta en stund att borsta bort smutsen från dina skor.

Förutom att bli av med orenheter från ytan på mockaskor är det värt att ta hand om regelbunden uppfriskande. Strö bakpulver i dina skor och låt dem sitta över natten. Skaka skorna ordentligt på morgonen för att bli av med den överflödiga produkten och ... obehaglig lukt.

Steg 3. Korrekt förvaring

Med de kalla dagarnas ankomst kräver mockasandaler ordentlig förvaring så att de kan tjäna dig ytterligare en sommar. Detsamma gäller velourstövlar som du gömmer längst ner i din garderob när vårsolens första strålar dyker upp på himlen.

Se till att förvara dina mockaskor borta från fukt och damm. För detta ändamål kommer en linnepåse att vara perfekt, som skyddar det ömtåliga materialet och låter det andas fritt. Om du inte har en sådan påse kan du framgångsrikt ersätta den med ett örngott. 

Kom också ihåg att fylla ytan inuti skon ordentligt för att undvika blåmärken och deformationer. För detta ändamål kan du använda träskoträd eller gamla tidningar rullade till bollar.

Hur blir man av med fläckar från velourskor?

Fläckar på velourskor är en riktig mardröm! Lyckligtvis finns det metoder tack vare att du inte behöver skiljas från dina mockaskor när synlig smuts eller fläckar dyker upp på dem. 

För att bli av med fula skavsår, förbered en borste för mocka. Gnid det kraftigt åt alla håll för att jämna ut materialet. Hjälpte inte? Du behöver sandpapper med medelstort korn. Kör den försiktigt över det avtorkade området och borsta sedan skorna i en riktning. 

Har du fläckar på ovandelen? Om de orsakas av lera, vänta tills det är helt torrt innan du fortsätter. Använd sedan en mjuk borste för att bli av med den. Om det inte hjälpte, fyll på med en handborste och ett skonsamt schampo, helst ett för barn. Doppa borsten i schampovattnet och gnugga försiktigt smutsen åt ena hållet. Om du har att göra med kraftig smuts, skölj borsten med jämna mellanrum för att bli av med smutsen.

Du vet redan hur man tar hand om mockaskor. Kom ihåg att velour är ett så känsligt material att det är värt att undvika att bära sådana skor under kraftigt regn eller snö.