Hur tar man hand om mockaskor? Det är lättare än du tror!


Mockaskor verkar vara mer krävande än traditionella läderskor. Det finns inget sätt att polera dem, och de gillar inte regn särskilt mycket. Lyckligtvis är det inte så problematiskt som det kan verka att hålla dem i bra form. Lär dig de beprövade tipsen som gör att dina mockaskor alltid ser gudomliga ut!

Ta hand om mockan varje dag

Mocka imponerar med en intressant textur och ett snyggt utseende. Den är mångsidig och passar nästan alla tillfällen. Ändå kräver det lite vård. Mocka är relativt lätt att skada, repor och skavsår. Lyckligtvis finns det effektiva sätt på vilka mockaskor kommer att hålla i många år. Vi ger råd om hur man tar hand om så krävande skor varje dag. 

Om du vill njuta av välskötta mockaskor, vänta inte tills den första fläcken dyker upp på dem. Enligt principen "förebyggande är bättre än att bota" ska mockaskor vara absolut säkrade innan du visar upp ditt nya köp för världen. För att göra detta, skaffa en skyddande spray för impregnering avsedd för skor tillverkade av detta material. På så sätt kommer du att ge dem det nödvändiga skyddet mot smuts och fula fläckar. Innan du använder preparatet, borsta dina skor. Upprepa detta steg efter att ha sprayat dem med sprayen.

Förutom impregneringsmedlet är en speciell borste ett nyckelverktyg för att ta hand om mockaskor. Även om det inte är dyrt kan du enkelt ersätta det med en begagnad tandborste. 

Skaffa också en speciell mockavårdsprodukt som kommer att hålla dina skor som nya trots tidens gång. Tillverkarna av dessa detaljer erbjuder ett brett utbud av färger som hjälper dig att fräscha upp färgen på dina skor. Använd detta medel ungefär en gång i månaden.

Från regnet under Plantage...

När du bär mockaskor varje dag, undvik dem i dåligt väder. Om väderprognosen inkluderar regn, välj bättre andra skor. När regnet oväntat fångat dig, ta av dig dina blöta skor så snart som möjligt, torka dem med en ren handduk och låt dem torka naturligt.

Kom ihåg att brådska inte är en bra rådgivare. Du bör under inga omständigheter stödja denna process genom att placera dina skor nära en varm kylare eller använda en torktumlare. På så sätt kan du få materialet att blekna. Ha tålamod och glöm inte att lägga träskivor i våta skor, som du kan byta ut mot gamla tidningar eller en pappershandduk. Tack vare detta kommer du att undvika deformation av skorna. När skorna är torra, borsta mockan för att återställa materialets jämnhet.

Få dina mockaskor att se ut som nya

Grundregeln är: under inga omständigheter ska du använda vatten för att rengöra mockaskor! Det har en negativ inverkan inte bara på färgen på dina skor, utan också på dess struktur. 

Använd en mjuk borste för att ta bort smuts och damm. Relativt snabba, inte för intensiva rörelser gör att du inte kan skada ett så känsligt material.   

Om någon dryck eller annan vätska har spillts på dina mockaskor, håll huvudet uppe! Vi vet ett sätt att bli av med fläcken. Kom dock ihåg att du måste agera snabbt. Försök först att torka av fläcken med en ren handduk. När du torkar tyget lätt, strö fläcken med potatisstärkelse eller bakpulver. Låt skorna sitta hela natten och börja jobba igen på morgonen med en mockaborste. 

Har du att göra med en uttorkad fläck eller mindre repor? Försök att använda ett speciellt gummi för att rengöra mocka. Vissa borstar för vård av detta material är utrustade med det. En alternativ lösning är att använda ett suddgummi. Vilket verktyg du än väljer, kom ihåg att detta ömtåliga material kräver skonsam hantering. Gnid det inte särskilt kraftigt i bara en riktning.

Det finns fula fläckar av salt eller vatten på dina mockaskor och du kan inte bli av med dem för några skatter? Lyckligtvis finns det sätt att du inte behöver skiljas från dina favoritskor. Allt du behöver är vinäger och en ren handduk. Lägg lite vinäger på handduken och gnugga trasan tills fläcken är borta. Borsta sedan skorna. Ser du hur lätt det är?

Förvara mockaskor ordentligt

Regelbunden skötsel av mockaskor är lika viktigt som korrekt förvaring. Kom ihåg att inte utsätta sådana skor för direkt solljus under några omständigheter. På så sätt kan du göra mer skada än nytta genom att få ditt material att blekna. I grund och botten är mocka inte särskilt förtjust i värmekällor. Undvik att lämna sådana skor nära varma element.

Om du inte ska ha dina mockaskor på ett tag, lägg dem inte direkt i garderoben. Det blir bättre om du lägger dem i en skokartong eller tygpåse. På så sätt skyddar du dem från damm och fukt. Tänk dock på att inte packa dessa skor i en plastpåse. Välj hellre en linne- eller linnepåse. Alternativt kan du använda ett gammalt örngott.

Som du kan se kan mockaskor vara praktiska. Du har förmodligen redan de flesta verktyg som behövs för deras vård hemma. Välvårdade mockaskor kommer snabbt att ge dig ett perfekt utseende och kommer att tjäna dig i många år.