Hur tar jag hand om vinterstövlar?


Det verkar som att våren har lagt sig här för gott. Gör du dig redan redo för vårstädning och drömmer om att bära sommarklänningar och sneakers eller sandaler? Vet du hur man tar hand om vinterstövlar? Om inte, var noga med att läsa den här artikeln!

Det verkar som att våren har lagt sig här för gott. Gör du dig redan redo för vårstädning och drömmer om att bära sommarklänningar och sneakers eller sandaler? Vet du hur man tar hand om vinterstövlar? Om inte, var noga med att läsa den här artikeln!

Jag tror att alla skulle vilja ha en sådan ordning i garderoben som Perfect Lady of the House - en separat garderob för skor, lådor för tillbehör
och smycken, identiska, prydligt hängande galgar med färgglada rosetter och skor som ligger snyggt i genomskinliga lådor. Utan tvekan - det är fantastiskt! Men vem har tid för detta? Vem har så mycket självförnekelse? Och framför allt: vem vill spendera orimliga summor på galgar och transparenta lådor? Eller kanske är det bättre att köpa nya ballerinor eller sneakers för dessa pengar? Om du vill ha ordning i skoskåpet, men utan en veckas städning, följ reglerna nedan.

Målen är tydliga:

Vi vill inte att en trasig dragkedja eller en saknad häl ska överraska oss i november.

Skorna ska vara i bästa möjliga skick.

Och garderoben ska vara städad.

I början gör vi en grundlig inspektion av skor från höst- och vintersäsongen. Vi tittar på hälkåporna, kontrollerar att reglagen inte fastnar och att sulorna inte kommer av vampen. Vi väljer skor som kan återskapas och skickar tillbaka dem till skobutiken. Om sulan är sprucken, hälarna är trasiga eller vridna eller fodret är slitet - då kan ingenting göras. Det är bäst att lägga sådana skor under en soptunna, kanske de kommer att användas av någon annan eller bara slänga dem. Kostnaderna för regenerering av skor efter vintern börjar cirka 20 PLN och slutar på 100 PLN.

I detta skede är det värt att granska alla vinter- och höststövlar. Om några skor inte har använts på två säsonger är det bäst att returnera, sälja eller byta ut dem. Internet erbjuder många möjligheter. Det är ingen idé att ha skor i garderoben, som vi ska flytta från plats till plats. Det är inte sant att skor som inte bär inte försämras. Om de inte är ordentligt säkrade kan de deformeras, ändra färg, blekna och till och med spricka.

Vid denna tidpunkt skulle det vara bra att komma ihåg de skor vi bär på jobbet. Om vi ​​bytte skor på jobbet under hösten och vintern, är det värt att kontrollera deras skick och få dem att förnyas. Kanske behöver snörena bytas ut eller att huden längtar efter återfuktning? Eller kanske dina wellies behöver en ny strumpa? På våren kommer du förmodligen att byta skor mindre ofta, så det är en bra tid att tänka på förnyelse.

När du har hämtat dina skor från reparation, kontrollera om du behöver nya innersulor eller snören. Kanske skulle det vara värt att byta ut dem och inte tänka på det om ett halvår?

Och nu är det viktigaste: skor som redan har förnyats eller de som inte behöver repareras, vi rengör noggrant, vi blir av med sand
skaka av sulorna så att det inte finns något kvar inuti och applicera ett tjockt lager skopack, men polera dem inte! Fyll de förberedda skorna med tidningar och lägg dem jämnt i lådor. Vi kan lägga en bit bomull i lådan
med en eller två droppar eterisk olja. Vi kan välja doften efter eget gottfinnande. Vi rekommenderar lavendel, gardenia eller sandelträ.

Om du har problem med en obehaglig lukt är det bäst att lägga några matskedar bakpulver i dina gamla strumpor (de får inte ha hål) och sätta dem i dina skor innan du fyller dem med tidningar. Soda absorberar obehaglig lukt och desinficerar. Dina skor blir som nya!

När alla skor ligger tyst i garderoben och faller in i en vårdröm är det värt att överväga om vi inte kommer att behöva nya skor under den kommande vintersäsongen. Kolla i så fall försäljningserbjudandena! 

Kom ihåg att välskötta skor kommer att tjäna dig bättre och längre!