Hur rengörs mockaskor säkert och effektivt?


Mockaskor, tack vare deras extraordinära flexibilitet, anpassar sig enkelt efter fotens form, vilket gör dem extremt bekväma skor. Den matta designen gör att den här typen av skor passar perfekt inte bara i vardagliga styliseringar, utan också i mer formella eller formella, men på grund av deras karakteristiska material måste du ägna mycket mer uppmärksamhet åt renhet och korrekt skydd av skorna mot svåra väderförhållanden.

Så vad ska man göra för att få mockaskor att fungera i många år, samtidigt som de ser vackra ut samtidigt? Hur rengörs mockaskor säkert och effektivt?

Tillräcklig impregnering

När det gäller mockaskor är det extremt viktigt att förhindra att smuts lägger sig. Fukt och vatten är särskilt ogynnsamma för dem. Regelbunden användning av produkter avsedda för impregnering av sämskskinn (före första slitage, och sedan minst en gång varannan vecka), som alltid appliceras på den rengjorda ytan, ger utmärkta resultat.

Uppmärksamhet! Innan du använder preparatet, kontrollera dess funktion på en liten, mindre synlig yta på skon för att se till att den inte missfärgar färgen!

Hur och vad är det bästa sättet att rengöra mockaskor från smuts?

1. borsta för rengöring av mockaskor

Delikat smuts som är relaterat till daglig användning, till exempel damm eller lera, kan enkelt tas bort med en mockaborste. Den ska ha relativt mjuka och känsliga borst. Låt skorna torka helt innan du borstar (undvik varma platser, t.ex. en radiator, eftersom för intensiv exponering för hög temperatur kan deformera skon) och gör sedan smidiga "mot säden" -rörelser.

2. Radergummi

Som med borsten används gummibanden i mocka också torra. Tack vare försiktig gnidning kan du enkelt ta bort fläckar, damm och lerester från dina skor.

3. Klistra, spraya, skum

I skobutiker kan du enkelt hitta speciella preparat för rengöring och vård av mockaskor. Dessa produkter kommer inte bara att bli av med mer synlig smuts, utan också fräscha upp skon, ge håret näring och återställa dess naturliga färg.

Kom dock ihåg att välja rätt produkt för sämskmaterialet och använd det i enlighet med tillverkarens rekommendationer!

Hemmagjorda sätt att rengöra mockaskor

För rengöring av dina skor kan du använda produkter som du säkert hittar i ditt hem. Här är några enkla sätt att enkelt rengöra dina mockaskor:

1. Brödets skorpa

Detta är en extremt enkel metod som hjälper dig att ta bort lätt smuts. Gnugga försiktigt lädret på skon tills smutsen är borttagen. Några dagars bröd fungerar bäst (skorpen får inte vara våt).

2. En tandborste (nödvändigtvis med mjuka borstar) eller ett suddgummi

Det är också en effektiv ersättning för professionella skoprensningsprodukter som vi kan hitta i butiker. När du använder dem måste du komma ihåg att smuts ska torka ordentligt! Att försiktigt gnugga borsten gör att du effektivt kan bli av med ful smuts.

3. Våtservetter för spädbarn

Ett exceptionellt enkelt sätt som gör att du kan bli av med smuts från skor, även när du lämnar huset. Det räcker med att försiktigt gnugga fläcken och du kan fortsätta njuta av dina favoritmockaskor.

4. En blandning av vatten och ättika

Blanda ämnena i förhållandet 1: 1 och gnid sedan skorna med en trasa. Nästa steg är att torka av området som ska rengöras med bara vatten och torka skon försiktigt. Denna metod hjälper till att bli av med mer allvarlig smuts och fula, feta fläckar.

Förnyelse av mockaskor

Att renovera dina sämskskinn är det perfekta sättet att njuta av dem i många år framöver - eller låt någon annan njuta av dem!

Noggrann skötsel och systematisk rengöring räcker kanske inte för att behålla skorna i sin ursprungliga färg.

En lämplig renoverare för mockaskor blir användbar, vilket återställer hudens naturliga färg, samtidigt som skorna skyddas mot fukt och smuts. Det är dock viktigt att matcha preparatets färg ordentligt med skuggan på skorna.

Vad ska jag undvika vid rengöring av sämskskinn?

1. Tvätta dem inte i en tvättmaskin eller för hand när de är helt nedsänkta - detta material är dåligt motståndskraftigt mot kontakt med vatten, och deras fullständiga vätning kan orsaka att skorna deformeras.

2. Skor ska inte torkas nära en intensiv värmekälla (t.ex. radiator) eller i direkt solljus - starka verkningar av varm luft kommer att deformera mockaskorna. Vid torkning är det värt att lämna skorna på en mörk men luftig plats och fylla deras inre med tidningar för att behålla rätt form.

3. Användning av starka kemikalier, som inte är avsedda för rengöring av sämskskinn, kan orsaka missfärgning. Använd därför endast preparat som är avsedda för denna typ av material för rengöring.

Vad är nubuck?

Nubuck är ett material som liknar mocka. Det är en hud som kännetecknas av synliga borst som, när de dras med fingret, lämnar efter sig mörka ränder som bildas genom att ändra borstens riktning. När det gäller mocka är borsten mycket längre.

En annan skillnad är hur dessa material tillverkas. När det gäller mocka är insidan av lädret polerat, medan nubucken är polerad på utsidan.

Båda dessa material kräver särskild omsorg och underhåll. Du kan rengöra nubuck på samma sätt som när du rengör mockaskor.