Hur rengör jag ekologiska läderskor? Ekologisk lädervård


Skor av ekologiskt läder liknar väsentligt naturläder i struktur och utseende. Vid första anblicken kan vi inte se någon större skillnad. Ekologiskt läder är ett polyestermaterial som dessutom är belagt med polyvinylklorid och sedan utsätts för olika kemiska processer. Hur rengör jag ekologiska läderskor? Allt om vård av ekoläder.

Fördelarna med ekologiskt läder

Den stora fördelen med ekologiskt läder är dess pris, som kan vara till och med flera gånger lägre än dess naturliga motsvarigheter. Det är också värt att betona att du inte behöver döda djuren för att få materialet. Det är dock ett material av mycket lägre kvalitet, med en större tendens till någon form av skada och blåmärken. Luftcirkulation och fuktgenomsläpplighet minskar också avsevärt, vilket leder till bekvämligheten med att använda skorna.

Så om du byter ut dina skor ganska ofta behöver du bara en modell för specifika tillfällen, och du vill inte lägga för mycket på att köpa skor, du bör överväga att köpa ekoläderskor.

Hur ska man ta hand om ekologiska läderskor så att de kan tjäna så länge som möjligt?

1. Lämplig impregnering

Kom ihåg att köpa speciella preparat avsedda för denna typ av material när du köper skor av ekologiskt läder. I skobutiker kan du enkelt hitta alla slags polermedel, sprayer eller krämer som inte bara skyddar dina skor från yttre faktorer, utan också ger glans, uppdaterar färgen och rengör skons yta ordentligt.

Uppmärksamhet! Kom ihåg att använda en impregnering strax före den första applikationen, och applicera den då med jämna mellanrum, varannan dag.

När du väljer en impregnering, var uppmärksam på om den är avsedd för användning på ekologiskt läder. Annars kan du skada materialets struktur. Det är också värt att noggrant matcha preparatets färg till skons skugga. Om du är osäker, använd först en impregnering på en liten, osynlig yta eller välj ett färglöst preparat som passar alla färger.

2. Undvik borstar med hårda borst

Gnidning med en för hård borste kan skada materialet. Ekologiskt läder är mycket tunnare och känsligare än naturläder.

Du kan ta bort damm och torkad lera med en borste (mjuka borstar är nödvändiga) genom att gnugga materialet torrt. Mer allvarlig smuts kan avlägsnas med en fuktig svamp eller trasa.

Råd. Om du inte är hemma, använd babyservetter för att rengöra smuts!

Om ovanstående metoder inte hjälper, kommer det att vara nödvändigt att använda speciella preparat avsedda för rengöring av ekoläder. Kom ihåg att applicera medlet jämnt och i enlighet med tillverkarens rekommendationer.

3. Ta bort smuts regelbundet

Försök att göra det regelbundet och noggrant, eftersom försummade skor kommer att bli svårare och svårare att bli av med oönskad smuts och fula fläckar med tiden. Denna regel är särskilt viktig under höst- och vinterperioden, när det är värt att torka av skorna efter varje användning för att förhindra irreversibel skada på materialet.

Korrekt vård kommer att låta skorna behålla sitt ursprungliga utseende och sin form längre. Skorna kommer att vara mindre benägna att skadas av något slag, men kommer också att bli mer motståndskraftiga mot föroreningar.

4. Tvätta aldrig ekoläder i tvättmaskinen

Under inga omständigheter ska du rengöra dina skor i tvättmaskinen, eller för hand, medan de är helt nedsänkta i vatten!

Om dina skor blir för våta (t.ex. i regnväder), låt dem torka helt på en torr, ventilerad plats, men inte i direkt kontakt med en intensiv värmekälla, till exempel en varm värmare eller direkt solljus.

För snabb torkning resulterar ofta i sprickbildning och deformation av materialet, vilket gör att skorna tappar sin charm och sitt naturliga utseende.

5. Klistra är inte nödvändigt

Till skillnad från vid rengöring av naturläder, när det gäller skor av ekoläder, kan vi hoppa över detta steg. På grund av en annan struktur absorberar ekoläder inte ämnen som finns i skopoleringsmedel, och deras användning kan leda till fula fläckar, missfärgning och till och med skada på materialet.

Regelbunden rengöring och impregnering med produkter avsedda för ekoläder är tillräckligt för att hålla skorna i gott skick.

Skor av ekologiskt läder är därför ett bra val som gör att du kan spara mycket pengar. Med rätt vård och efter några viktiga regler är det möjligt att använda eko-läderskor länge utan problem.