Hur matchar man snabbt skor till varje outfit? Lär dig beprövade knep!


Välsittande skor med resten av outfiten är avgörande om du vill se fördelaktig ut. Känner du dig överväldigad av att välja det perfekta paret skor? Lyckligtvis finns det några beprövade knep som kan göra denna uppgift lättare än du först trodde. Vi har samlat dem i vår guide.

Var uppmärksam på vädret

Tänk på vädret först. Det är uppenbart att du inte kommer att bära sandaler för att tackla snödrivor på väg till jobbet, eller varma stövlar mitt i varma sommar. Det är dock många som inte uppmärksammar om det specifika materialet som ovandelen är gjord av kommer att fungera under givna förhållanden, till exempel en regnig dag.

Kraftiga regn bör få dig att ge upp att bära mockaskor. Detta material är mycket känsligt för fukt. Men om du vill ha sådana skor till varje pris, se till att använda ett impregneringspreparat som skyddar den ömtåliga ovandelen av mocka.

Bitande frost är inte den bästa tiden att ta på sig skyhöga klackar, där det är svårt att hålla balansen. En isig yta kan göra det lättare att halka, speciellt i dessa skor. Om du planerar att bära höga stövlar på vintern är det bättre att välja bekväma kilar eller säkra stolpar.

Tänk på omständigheterna

Lika viktigt som att välja dina skor för det rådande vädret är att matcha dem efter tillfället. Vissa tillfällen kräver formella skor, medan under andra omständigheter kan eleganta skor eller pumps se lite karikerade ut. 

Beroende på om du ska på ett vardagligt eller mer formellt evenemang, försök att matcha skor till din outfit. Välj eleganta skor för en anställningsintervju eller ett viktigt affärsmöte, och för en strandfest, bär bekväma flipflops.

Se också till att en händelse har en specifik klädkod. Vill du ge intrycket av ett proffs under en företagspresentation? Undvik gamla, slitna skor. Om du inte vill förstöra din outfit genom att koppla ihop kostymskor med träningsbyxor, var noga med att komma ihåg de specifika omständigheterna och vilken typ av outfit du planerar att bära.

Fundera på vilken aktivitet du planerar

Kommer du att sitta vid skrivbordet många timmar? Eller kanske du kommer att få en dag av liv och rörelse och en riktig huvudvärk? Den planerade aktivitetsnivån bör hjälpa dig att välja höjd och komfort för att använda ett givet par skor. 

Höga klackar är bra för tillfällen där du bara vill se bra ut utan att röra dig för mycket. Å andra sidan, om du planerar en mer aktiv dag blir det mycket bekvämare i skor med platt sulor – sneakers, mockasiner eller låga skor.

Sätt komforten först

Det finns flera andra aspekter att tänka på när du väljer stylingskor.

Framför allt, sätt alltid dig själv först och kompromissa inte med komforten. Om ett speciellt par skor får dig att känna dig osäker, ge upp dem och välj något annat. På så sätt kan du enkelt återgå till din komfortzon och öka ditt självförtroende.

 Och eftersom vi pratar om komfort, förutom mental komfort, är det lika viktigt att du känner dig bekväm. Skor som är för tighta kan orsaka problem på kort och lång sikt som du absolut helst vill undvika.

Kombinera färger medvetet

Svart är den mest mångsidiga och universella färgen som passar till nästan allt. Men om du letar efter mindre banala lösningar, var inte rädd för att leka med färger.

Kom dock ihåg att kombinera dem medvetet. För neutrala stiliseringar i vitt, svart och beige kan du enkelt matcha skor i praktiskt taget vilken nyans som helst. Det blir lite mer komplicerat när du bär en mer färgglad outfit. 

I styling är det värt att hålla sig till regeln om tre färger. Du kan kombinera ljus med ljus och djupt med djupa färger, eller fokusera på kontraster. Kompletterande färger kommer att få dig att se mer elegant och seriös ut, medan de motsatta färgerna kommer att skapa en djärvare, energigivande atmosfär.

Om din styling är monokrom kan du välja samma färg i en liknande eller annan nyans för dina skor, välja en neutral färg eller välja skor i en distinkt färg, vilket skapar en snygg accent.

Var uppmärksam på mönster, tryck och dekorationer

Ett djurmotiv i form av ett leopardtryck tryckt på stövlar, stora spännen eller glänsande dekorationer kan göra sådana skor svåra att styla. Om du undrar vad du ska göra i en sådan situation, försök att välja ett av de två alternativen.

Den första är att välja en färg som visas på trycket på ovandelen och introducera den till din outfit, särskilt dess nedre del. Med andra ord, på så sätt kan du enkelt matcha nyansen på en klänning, byxa eller kjol.

Det andra alternativet är förknippat med maximal minimalism. Välj enkla stilar med mönstrade skor. När det gäller färgglada skor med spännande motiv kommer enfärgade outfits att fungera utmärkt. På så sätt kan du vara säker på att du inte övertränger dig och ser snygg ut varje gång.