Hur köper man babyskor? Det är en barnlek!


Forskare är eniga om att att gå barfota är det hälsosammaste sättet för ett barns fötter. Men när ditt barn börjar växa behöver han ordentligt anpassade skor som håller honom säker samtidigt som han upptäcker charmen i världen runt honom. Undrar du hur man köper barnskor för att inte bli galen och gå i konkurs? Vår guide hjälper dig med detta!

Från krypning till första steget...

Köpet av de första skorna är en spännande händelse för föräldrarna till ett barn! Men innan du börjar tänka på stilar och färger måste du veta vilka funktioner du ska leta efter när du köper skor till ditt barn. 

I vår guide hittar du många effektiva tips som hjälper dig att välja barnskor. Låt oss börja!

Vad ska man titta efter när man köper babyskor?

Rätt barnskor ger rätt utrymme. Tack vare detta tillåter de den fria, helt naturliga utvecklingen av små fötter. Dåligt passande skor orsakar platta fötter och andra fotproblem senare i livet.

Det finns flera element som du bör vara särskilt uppmärksam på när du väljer skor till ditt barn. För det första bör skor utformas specifikt för barns fötter. Dessutom bör skor ha specialdesignade sulor och tåhätta. Det justerbara spännet är lika viktigt. Läs vidare och se vilka andra aspekter som är avgörande.

Flexibla, halkfria sulor

Sulor i barnskor ska vara flexibla. Tack vare detta kommer fotens rörelse inte att begränsas och kommer att kunna springa naturligt, och barnets fot kommer att utvecklas ordentligt. 

Undrar du hur man kontrollerar om sulorna är tillräckligt flexibla? Det är lätt! Försök att vika skon på mitten. Om du har lyckats kombinera häl- och tåboxen är du på väg att hitta den perfekta skon för din lilla.

Välj dessutom skor med halkfria sulor. På så sätt förhindrar du många fall.

Bred, rund tå

Tårna på barnskor ska inte vara smala. Välj skor med bred, rund tå som ger tillräckligt med utrymme för ditt barns tår. Detta kommer att påverka inte bara den korrekta utvecklingen av fötterna, utan också upprätthålla balansen medan du utforskar världen. 

Tänk på att spetsiga tår kan skada ditt barns ömtåliga fötter, så undvik dem som eld.

Justerbart spänne

Ett justerbart spänne är nyckeln till framgång om du vill säkerställa att ditt barn har en exakt passform på skorna. Av denna anledning, ge upp slip-on och zip-up skor. Satsa istället på modeller med snörning eller skor med kardborreband. 

Kardborreband håller inte bara foten på plats och förhindrar att hälen glider, utan gör det också enkelt att klä på ditt barn för en promenad.

Lättvikt

Barnskor ska inte vara för tunga. När allt kommer omkring bygger de små bara sin styrka och uthållighet. Låt inte tjocka skor hindra ditt barn från att utforska världen.

Material som andas

Barns fötter svettas intensivt. Om du vill hålla dig torr och frisk oavsett hur aktivt ditt barn är, välj skor gjorda av material som andas. På så sätt transporteras svett effektivt över skoytan och dina fötter skaver inte.

Undvik syntetiska överdelar. Välj istället läder-, canvas- eller bomullsskor som perfekt anpassar sig till ditt barns fötter.

Hur justerar man storleken på skor för ett barn?

Skor som är för stora är instabila och gör det svårt att gå. För små, å andra sidan, begränsar foten och orsakar smärta. Undrar du hur du kontrollerar om dina barnskor har rätt storlek? Vi skyndar oss att hjälpa!

Se först till att skon har tillräckligt med utrymme runt tårna. För att göra detta, tryck tummen mot framsidan av skon. Om avståndet mellan den längsta tån och skons spets liknar bredden på din tumme, kommer ditt barns tår troligen att ha tillräckligt med utrymme. 

Kontrollera sedan hälen för överdriven slack. Använd ditt lillfinger för att se till att ditt barns fötter inte glider ur sina skor. Skjut den längs hälen till den första fotleden. Om hela tån passar är skon alldeles för stor. Om du lyckas skjuta in den kortare delen av fingret - då sitter det för hårt. 

Det sista steget är att gå i nya skor. Titta noga på ditt barn, var särskilt uppmärksam på om skon sitter tätt och känns bekväm. Om ditt barn redan pratar finns det inget som hindrar honom från att fråga om hans åsikt.

Avstå från använda skor

Barns fötter växer förvånansvärt snabbt. Även om användningen av begagnade skor verkar vara ett attraktivt alternativ prismässigt, är det bättre att avstå från det. Barnskor anpassar sig efter fötternas form. Du föredrar verkligen att ditt barns fötter utvecklas naturligt snarare än att lita på en förformad form.

Välj skor från välkända märken som finns i pålitliga butiker. Vi är säkra på att med våra råd kommer köpet av rätt barnskor att vara en barnlek.