Hur kom höga klackar in i kanon för dammode?


När vi föreställer oss hur en vacker, självsäker och sexig kvinna ser ut, är huvudplatsen i bilden framför våra ögon upptagen av höga klackar. Höga klackar, som enligt modehus inte bör vara mindre än 9 centimeter, har blivit ett önskvärt inslag i klädkoden i stora företag och ett värdefullt attribut av kvinnlighet under dejting. Vem uppfann höga klackar och hur kom den här typen av skor in i modekanonen?

Från egyptiska slaktare, genom de mongoliska stäpperna, till Medici herrgård

Högklackat uppfanns av egyptierna. Slaktarens arbetare ville inte göra sina kläder smutsiga, så de bar speciella skor för att undvika kontakt med blodet på golvet. Praktiken med höga klackar uppskattades också av mongolerna - ridmästare. På 1300 -talet passade förhöjda skor med en häl väl in i stigbygelerna och tillät dem att stanna i sadeln även under avancerade manövrar. Det första omnämnandet av höga klackar som skulle lägga till höjd till en dam och få henne att se vacker ut kommer från Medici -domstolen. Catherine de Medici bar högklackade skor vid sitt bröllop med prinsen av Orleans, Henry de Valois. Det var början på en verklig moderevolution, och franska aristokrater tog snabbt upp den nya trenden och domstolen fylldes av damer med klackar. Högklackar i fransk stil måste ha en röd sula och en häl, och ett smakfullt guldspänne framtill. Kuppet i Frankrike 1798 undertryckte framgångsrikt mode för aristokratiska skor.

Tillverkad i USA, fysik och lätt sätt och ett modeskapande av Christian Dior

Högklackade skor var bortglömda i nästan 100 år. Först 1888 etablerades den första skofabriken med plattform i USA. Det verkliga genombrottet kom när fysiken gick med i konstruktionen av damskor. Fysikern Olbrecht Kliczka, som idag anses vara far till höga klackar, arbetade med formen och formen på de höga klackarna. Prototyperna var inte de mest bekväma att bära, men de fick snabbt godkännande av damerna på lätt sätt. Först 1947 träffade höga klackar salongerna igen. Detta gjordes av Christian Dior - en modedesigner som publicerade en världsberömd teckning av en kvinna i vit jacka, utsvängd kjol, stympad hatt och höga klackar.

Alltidens skomakare och den sexuella revolutionen

Roger Vivera, en extremt begåvad skomakare, arbetade för modehuset Dior. Det var han som åtog sig design och tillverkning av skor från visionen om Christian Dior. Från hans hand kom aiguille -kupongen - de första skorna med en stilettklack som var förstärkt med stål så att den inte skulle gå sönder när man gick. Först tog kvinnorna på sig hälar för långa klänningar och kjolar. Skonas runda tå, som blinkade under tygerna, inflammerade de manliga sinnena till rött. Tretton år gick från Diors projekt till den moraliska revolutionens utbrott. Världen upptäckte den vackra och lockande Marylin Monroe, som älskade höga klackar. En stund senare kom Twiggy in på modescenen - ägaren till vackra ben, som designersna bestämde sig för att visa i en minikjol och höga klackar. Således har höga klackar och smala, nakna kvinnliga ben blivit en symbol för sexappell och självförtroende. Världen blev tokig av dessa skor, och ju kortare kjolarna blev, desto högre höjdes klackarna med dem.

För närvarande är höga klackar också bland de mest valda damskorna, vilket ger charm och förtroende åt miljontals kvinnor runt om i världen. De passar perfekt med veckbyxor, en pennkjol eller en utskjuten klänning i stil med 50 -talet. Vackra stiletter i olika färger finns i KeeShoes webbutik.