Hur gick stiften in i kanon av dammodell?

Från de egyptiska slaktarna, genom de mongoliska stepparna, till domstolarna i Medici

Höga klackar uppfanns av egyptierna. Slaktarens anställda ville inte fläcka kläderna, så de satte på speciellt skor som skulle hjälpa dem att undvika kontakt med blodet som översvämmade golvet. Mongolerna - ridande mästare uppskattade praktiken av höga klackar. Under det trettonde århundradet passade höghälskläder bra in i stuparna och lät dem stanna kvar i sadeln även under avancerade manövrer. Det första omnämnandet av klackar, som skulle lägga kvinnans höjd och få henne att se vacker, kommer från Medici-domstolen. Katarzyna Medycejska sätta på sina höghäftiga skor för hennes löfte till Orleans Prins Henry de Valois. Det var början på en riktig moderevolution, och de franska aristokraterna hämtade snabbt den nya trenden och domstolen fylldes med damer som hade höga klackar. Höga klackar i fransk stil var tvungna att ha en röd sål och häl och på framsidan en smakfull guldspänne. En omvälvning i Frankrike, som bröt ut 1798, undertryckte effektivt mode för aristokratiska skor.

Gjord i USA, fysik och lätta manerer och mode skapandet av Christian Dior

Höghälsade skor glömdes i nästan 100 år. Det var inte förrän 1888 i Förenta staterna att den första fabriken av skor höjdes. Det verkliga genombrottet kom när fysiken gick med i konstruktionen av kvinnors skor. Fysikologen Olbrecht Kliczka arbetade på form och form av klackar, som idag anses vara den höghälsiges far. Prototyperna var inte de mest bekväma att bära, men de fick snabbt godkännandet av damerna av lätta moral. Det var först 1947 som höga klackar gick till salonger igen. Christian Dior, en modedesigner, som publicerade en välkänd figur av en kvinna i en vit päls, flared kjol, avskalad hatt och höga klackar, tog hand om det.

Skomakare av all tid och sexuell revolution

För modehuset arbetade Dior Roger Vivera - en extremt begåvad skomakare. Det var han som åtagit sig att skapa och designa skor från synen på Christian Dior. Aiguille - de första skorna med en hälhälge, som stärktes med stål, så att det inte skulle gå sönder när han gick - kom ut ur handen. För det första antog kvinnor stift för långa klänningar och kjolar. Skopens runda tå som blinkar under tygens veck tändde mänens sinnen till rött. Från Diors projekt till utbrottet av den moraliska revolutionen har 13 år gått. Världen har upptäckt en vacker och lockande Marylin Monroe som älskade stiften. En stund efter henne gick Twiggy in på modescenen - ägaren av vackra ben, som designarna bestämde sig för att visa i setet en mini kjol och höga klackar. Således har klackarna och de slanka, nakna kvinnliga benen blivit en symbol för könsbesvär och självförtroende. Världen blev galen om dessa skor, och ju kortare kjolarna blev, blev de högre klackarna antagna för dem.

Idag hör högklackar också till de mest populära damskor som lägger till charm och självförtroende för miljontals kvinnor runt om i världen. Perfekt passform byxor i en veck, pennkorg eller flared klänning i stil med 50-talet. Vackra höga klackar i olika färger har i sitt erbjudande ButyModne.pl webbutik.