Hur desinficerar jag mina skor? Effektiv desinfektion av skor


Skodesinfektion är en aktivitet som är avgörande för vår hälsa och vårt välmående. Det bör utföras systematiskt, men vissa situationer tvingar fram en intensifiering av desinfektionsverksamheten. Vilka är dessa situationer? Hur desinficerar man skor så att de är säkra i vardagsbruk och hur gör man det effektivt? Dagens artikel handlar om att desinficera dina skor.

Varför är det värt att desinficera skor?

Skodesinfektion syftar till att fräscha upp, ta bort obehagliga lukter, men framför allt att bli av med ackumulering inuti dem bakterier och svampar.

Ovan beskrivna faktorer orsakas bland annat av överdriven fotsvettning, men också av att skor utsätts för frekvent kontakt med vatten och otillräcklig uttorkning av skor. Den fuktiga miljön, i kombination med den höga temperaturen inuti skorna, är en idealisk miljö för patogener att föröka sig. Detta leder i sin tur lätt till många allvarliga sjukdomar i fötterna, som mykos som är svår att få bort.

Skodesinfektion ansvarar även för personer som behandlar svampsjukdomar i fötterna och vid köp av begagnade skor. De allt mer populära second hand-butikerna är ett bra sätt att köpa värdefulla föremål till attraktiva priser, men du måste komma ihåg att sanering av lumpexskor det är till och med en nödvändighet.

Regelbunden desinfektion rekommenderas även för sportskor och arbetsskor som är i frekvent kontakt med svettiga fötter. Låt inte dina skor bli en livsmiljö för patogena bakterier och svampar.

Hur desinficerar jag mina skor?

Du kan effektivt desinficera dina skor på flera sätt. Bland dem hittar du både professionella och hemmetodiska metoder som är ett bra alternativ. Det är dock värt att betona att desinfektion av skor bör utföras regelbundet, till och med dagligen, så välj den metod som är lättast för dig att testa. Om du inte har råd med daglig desinfektion, gör det så ofta som möjligt.

Professionella metoder för att desinficera skor

  • Antibakteriella och svampdödande insatser. I skoaffärer hittar du enkelt innersulor med denna effekt. Dessutom är det ingen dyr kostnad, så det är definitivt värt att investera i ytterligare skydd för dina skor och fötter. Denna produkt neutraliserar perfekt obehagliga lukter som åtföljer multiplikationen av mikroorganismer, och innehåller också nanopartiklar av silver och kiseldioxid som förhindrar utvecklingen av patogena mikroorganismer. Antibakteriella pads finns i många intressanta doftvarianter, för en ännu större känsla av fräschör.

  • Förberedelse för desinficering av skor. Ännu en specialistprodukt som är oersättlig för att desinficera skor. Preparat som finns i butik uppvisar ett antal värdefulla egenskaper, såsom antibakteriella och svampdödande egenskaper. Desinfektionsmedel är vanligtvis i form av en aerosol, vilket gör appliceringen mycket enkel.

Hemgjorda sätt att desinficera skor

Förutom de ovan nämnda metoderna förtjänar huskurer också uppmärksamhet. Deras fördel är god effektivitet och inget behov av att spendera ytterligare pengar. Dessutom är produkter som används för desinfektion allmänt tillgängliga i nästan alla hem.

  • Denaturerad alkohol eller sprit. En av de mest populära och effektiva metoderna. Blötlägg trasan med den valda vätskan och torka sedan insidan av skon noggrant. För att förstärka effekten kan du lämna den blötlagda trasan i skon i flera timmar.

  • Bikarbonat. Produkten finns i alla hushåll och kan användas för rengöring och desinficering av skor. Häll bakpulver i skon och låt det sitta i några timmar eller över natten, ta sedan bort pulvret noggrant. Soda har en desinficerande effekt, varför det kommer att vara utmärkt på att ta bort obehagliga lukter och utveckla mikroorganismer. 

  • Formalin. Ett preparat med en mycket intensiv arom och starka desinficerande egenskaper. Som i fallet med sprit eller denaturerad alkohol bör du blötlägga en tygbit med vätskan, torka insidan av skon och låta den stå i några timmar.

  • Frysskor. En säker och ofta använd metod som fryser bakterier. Lägg skorna i en plastpåse och förvara dem sedan i frysen över natten.

Första tanken när du behöver fräscha upp dina skor är att tvätta dem i tvättmaskinen. Naturligtvis är detta ett av de rekommenderade sätten, men innan du kastar dina skor i trumman måste du veta att för det första - inte alla skor kan tvättas i maskin, och för det andra - tvättning kommer inte att räcka för ringormsporer. Dessutom kan de ligga kvar i tvättmaskinen under tvätt och sedan överföras till kläderna.

Allt som allt tar du bort mindre fläckar och smuts om du tvättar dina skor i tvättmaskinen. Om ditt mål däremot är att desinficera skor kommer en mycket bättre och säkrare lösning att vara att använda metoderna som presenteras i ovanstående artikel.