Gör det själv! Impregnering av läderskor med hemmetod


Skoläder är ett naturligt material med en karakteristisk porös struktur av fibrer. Även om detta gör att du kan behålla andningsförmågan under varma dagar, gör fukt och höstrouge den här funktionen lite problematisk. Om du vill hålla fötterna torra, överväg att impregnera läderskor. Vi kan pålitliga hemmetoder!

Ser bra ut länge? Det är möjligt!

Att impregnera dina skor är ett av de enklaste sätten att ta hand om dem ordentligt och hålla dem snygga under lång tid. Undrar vad det här handlar om? Det är lätt!

Impregnering består i att skydda olika material med speciella lösningar och ämnen. Impregneringsmedel tjänar till att förändra egenskaperna hos materialet som utsätts för denna process och har många tillämpningar. Impregnering kan utföras på trä, tyger, papper och slutligen läder, varav bl.a. skor.

Varför är läderskor impregnerade?

För att förstå varför läderskor är impregnerade är det värt att ta en närmare titt på detta material. Skoläder kännetecknas av en porös struktur av fibrer som absorberar och reglerar mängden svett. Tack vare detta kan dina fötter andas fritt och du behöver inte oroa dig för obehagliga lukter. 

Saker och ting blir lite mer komplicerade när det blir kallt och fuktigt ute, eller ännu värre - det börjar regna. När allt kommer omkring drar läder, som ett naturligt vattenälskande material, till sig vatten, och du kan ha problem med att strumpor blir blöta. 

För att förhindra detta räcker det med att impregnera skorna. Detta är ett av de enklaste sätten att förbereda dina favoritläderskor för höstens plysch. Läs vidare för att ta reda på hur det fungerar.

Hur fungerar impregnering?

Ett lager impregneringsmedel gör lädret på skon hydrofob, dvs den blir vattentät. Alla porer, läckor och hål i skon som är osynliga för blotta ögat "täpps igen" av impregneringsmedlet, och vattnet slutar sippra igenom dem. Skons andningsförmåga påverkas inte på något sätt.

Det bästa av allt är att impregneringen av läderskor ger fler fördelar! Det förhindrar inte bara inträngning av fukt, utan också inträngning av smuts. Som ett resultat blir dina skor lättare att underhålla, färgen behålls längre och du kan njuta av den oklanderliga hållbarheten hos dina favoritskor.

Förbered skor för impregnering

Oavsett om du förlitar dig på dedikerade, specialiserade produkter för impregnering av läderskor eller använder den hemgjorda metoden som presenteras i artikeln, måste du förbereda dina skor för denna process. Om du hoppar över detta steg kommer impregneringen inte att fungera korrekt. 

Ta först bort smuts, damm och annat skräp från skorna helt. Du bryr dig verkligen inte om att bevara det fula utseendet på dina skor och blockera effekten av impregneringen. Ha sedan tålamod och vänta på att dina skor har torkat helt. Detta är det enda sättet att få bästa resultat och njuta av materialets maximala vattenbeständighet.  

Ett ljus och en torktumlare - en perfekt duo

När dina skor är rena och helt torra är det dags att vattentäta. Istället för att spendera en förmögenhet på vattentätningsprodukter, använd de produkter du definitivt har hemma - ett ljus och en torktumlare. Att jobba! 

Vax är en av de mest effektiva skoimpregneringarna. Välj ett klassiskt vitt ljus och gnugga det hårt mot skon. När du ser vita rester är det ett tecken på att du är på rätt väg. Gnugga överdelen med ljuset jämnt och se till att vaxet når alla skrymslen och vrår.

Var särskilt uppmärksam på sömmarna. Kom ihåg att varje punkt där det finns någon anslutning är en potentiell punkt där vatten kan läcka. Tryck ner ljuset så hårt att vaxet går djupt in i sömmen och försluter det tätt. För att säkerställa att dina skor inte läcker, applicera två lager vax längs sömmarna.

Sedan, samtidigt som du håller ett säkert avstånd, använd en hårtork med varm luft som smälter vaxet på nolltid och låter det absorberas i ovandelen.

På så sätt blir dina skor inte bara vattentäta utan din hud blir också otroligt glänsande! Kom dock ihåg att vaxet kan slitas av med tiden, så det är en bra idé att upprepa denna process regelbundet.

Kommer vaselin att passa för impregnering av skor?

Vaselin är en annan produkt som finns i de flesta hushåll och enligt vissa kan den användas för att impregnera skor. Vår erfarenhet visar dock att detta kan göra mer skada än nytta.

Det är sant att ett lager vaselin kan göra dina skor vattentäta. Kom dock ihåg att detta är en väldigt fet produkt som inte absorberar perfekt. Som ett resultat kan dina skor se fula ut och verka slarviga. Dessutom kan det hjälpa till att locka smutspartiklar till ovandelen.

Att jobba!

Vi hoppas att du med vår guide kommer att kunna uppnå önskat resultat och försegla dina favoritläderskor. Lycka till!