Gå självsäkert och bekvämt, även med bunions


Ungefär en fjärdedel av de vuxna kämpar med bunions. Om du tillhör denna grupp vet du säkert hur irriterande detta problem är, speciellt när det kommer till att välja skor. Vi tipsar om vad du ska leta efter när du handlar och vilka skormodeller som är bäst för olika tillfällen.

Vad är bunions och är det möjligt att bli av med dem?

Hallux valgus, även känd som hallux valgus, är ett mycket vanligt tillstånd som drabbar en av fyra vuxna, mest kvinnor. Detta är inget annat än de beniga utsprången som bildas på sidan av fötterna nära stortån. Ett vanligt symptom är att stortfingret rör sig inåt mot de andra fingrarna.

Den exakta orsaken till bunions är okänd. Detta kan delvis vara genetiskt och delvis orsakat av dåligt sittande skor. Skor som är för tajta, samt skyhöga klackar, kan öka risken för bunions.

Tyvärr är det bara möjligt att bli av med dem genom operation. En mängd olika övningar och specialiserade överlägg kan bara stoppa utvecklingen av denna deformitet.

Knivar ser inte bara fula ut, utan kan också orsaka smärta och mycket svårigheter när man går och ... väljer skor. Lyckligtvis erbjuder fler och fler tillverkare lidandevänliga skor som är både bekväma och snygga.

Knivar och komfort kan gå hand i hand

Avancerad deformitet kan bidra till känslan av smärta i stortåns område, som dessutom kan åtföljas av svullnad. Besvären förvärras av det tryck som orsakas av att bära skor som inte är tillräckligt passande. 

Därför, när du väljer skor, bör du vara uppmärksam på flera extremt viktiga aspekter. Först och främst, välj rätt skor både i längd och bredd. Undvik också syntetiska material och smala tår. Ta reda på vad mer du bör vara uppmärksam på för att säkerställa maximal komfort när du går.

Prova tills det är klart

Se till att dina skor har rätt storlek, speciellt när det kommer till vidden. Hallux valgus tar en extra plats. Om du inte tillhandahåller det kan du uppleva obehag och till och med smärta när du går.

När du köper skor, ha tålamod och prova dem till slutet. Knivar åtföljs ofta av smärta, och att köpa skor som gör det värre är definitivt det sista du vill ha.

Välj lätta skor som kommer att sätta mindre press på dina bunions. Du kan bära sådana skor i flera timmar utan obehag.

Undvik syntetmaterial och smala tåhättor

Om du har knytar bör du undvika syntetiska material. I fallet med denna åkomma kommer naturliga, flexibla material som ger dina fötter tillräckligt med utrymme, anpassa sig till deras form, mycket bättre. 

Det mjuka materialet i ovandelen av skodonet kommer att förhindra skav och därmed minska smärtan som känns under gång. Det är bäst om du bestämmer dig för att köpa skor gjorda av mocka eller läder. Sådana skor kommer inte bara att förhindra känslan av smärta när du går, utan kommer också att tjäna dig i många år, förutsatt att du tar hand om dem ordentligt.

Tåhättan på skorna är lika viktig som materialet som skorna är gjorda av. Undvik för smala tår där utrymmet för tårna är kraftigt begränsat och där de överlappar varandra. Bredare, runda eller fyrkantiga nosar ger dem tillräckligt med utrymme för att du ska kunna röra dig bekvämt.

Bekväma skor för olika tillfällen

Komfort är en prioritet när det gäller bunions, och inga andra skor kommer att ge dig en sådan komfort som klassiska. sneakers. Flexibel, lämpligt utformad konstruktion är en garanti för fri rörlighet utan tryck och stöd, även med knytar.

De är perfekta för kontoret ballerinor. Välj de gjorda av läder eller nubuck och håll dig bekväm hela dagen. Kom ihåg att inte sätta dem barfota. På så sätt kan du ytterligare irritera missbildningarna, vilket gör att det bildas smärtsamma blåsor.

På sommaren, besluta om sandalerdär dina fötter kommer att kunna andas fritt utan problem med att gnugga sina sidodelar.

Går du för en större utgång? Även om platta skor är ett mycket bättre val för en hallux valgus till vardags, så behöver du lyckligtvis inte ge upp eleganta skor! Kvinnor som kämpar med bunions kan ta på sig då och då högre stövlar. Se dock till att hälen inte är för hög och att tårna inte är för smala.

Kilar är en bra lösning, som perfekt harmoniserar med längre och kortare klänningar. Vad sägs om espadrillor i mocka på en låg plattform? De kommer inte bara att ge dig komfort, utan också förlänga dina ben optiskt. Kom dock ihåg att inte bära hälarna för ofta. Att bära höga klackar kan förvärra denna missbildning. Många par högklackade skor har snäva, smala tår och den onaturliga lutningsvinkeln belastar tårna mycket.

Om du föredrar platta, eleganta skor, gå för ballerinor i nubuckläder med originalspänne. Tack vare den bekväma insatsen blir de perfekta även för långa timmars utflykter.

Du behöver inte välja mellan komfort och stil

Lyckligtvis, om du kämpar med bunions, behöver du inte välja mellan komfort och stil.

Vi är säkra på att genom att följa våra tips kommer du att hitta massor av skor som du verkligen kommer att njuta av att bära.