En kort historia av hälar

Skor med klackar får oss att känna sig mer feminina, attraktiva. De lägger till oss några inches av höjd, men också självförtroende och sex appeal. Våra ben blir längre och silhuetten är slankare. Idag är de associerade med kvinnlighetens attribut, men har de alltid varit sådana?

Vi har levt utan klackar i tusentals år. Skorna från de gamla grekerna och romarna är ingenting annat än en platt lädersula som stöddes på fötterna tack vare anklarna som trängde runt anklarna. Höga klackar och kilar användes endast av skådespelare, så att tittare i amfiteater kunde se dem bättre. Under medeltiden sattes träskor på tjocka, ganska höga klackar, vilka fästes på foten med ett tjockt läderband. Sådana skor användes av både kvinnor och män. Men de hade ingenting att göra med elegans, deras uppgift var att skydda kläderna från lera.
En häl som liknar den vi känner idag förekommit bara under sextonhundratalet, och alla på grund av Venetiens skor. Dessa uppfanns också för skydd. Damer som går till staden, översvämmade av lagunen, var tvungna att skydda sina fötter och silke klänningar. Deras höghælta träskor kallades chopiner stöddes på ett inlägg ungefär halvvägs nerför foten. Inläggen var mycket höga, ibland även 75 cm höga.

Svart läderpumpar Kati 715

På 1700-talet blev hälen en vardaglig verklighet ... för män. Det visade sig att klackar är perfekta för ridning, speciellt i strid, för att de helt blockerade ryttarens fot. Tack vare detta stod han förmodligen i omrörningar och kunde attackera fienden.
Tyvärr måste hälsan avbryta sin karriär under den stora revolutionen. Han var en egenskap av aristokrater, så att ha på sig höga klackar kunde hamna på en guillotin. Därför försvann han från modeens historia i Frankrike och senare i hela Europa.

Pumpar på Spaghetti Espinto 456 svart

I slutet av 1800-talet var hälar redan nära sin slutliga form. De gick till kanten av skon, under hälen, och bågstödet stöddes på trä- eller metalldelen av sulan. I början av början av 1900-talet blev hälen äntligen ett attribut för kvinnor.