De bästa skorna för en cyklist


För att kunna manövrera din motorcykel med precision, balans och kontroll behöver du rätt skor som inte hindrar din körning. Undrar vilka motorcykelstövlar som fungerar bäst? Eller kanske du vill veta om det är en bra idé att åka i sportskor? Du hittar svar på dessa och andra frågor i vår guide.

Spelar motorcykelstövlar någon roll?

Många nybörjare på motorcyklister undrar om det är en bra idé att åka i bekväma sportskor. Definitivt inte! Sådana skor kan inte ge dig maximal säkerhet när du kör, och i händelse av en olycka kan de glida av dina fötter.

Materialen som de är gjorda av är inte särskilt hållbara. Tunna sulor ger otillräckligt stöd till undersidan av dina fötter, och eventuella förstärkningar i detta område gör det svårt att kontrollera cykeln exakt. Dessutom är sådana skor vanligtvis inte vattentäta, så de kommer inte att skydda dig från ogynnsamma väderförhållanden. Bristen på specialdesignade förstärkningar garanterar inte dina fötters säkerhet i händelse av eventuella skavsår eller stötar. Skosnören är också särskilt farliga, eftersom de kan trassla in sig i cykeln under färd.

Du förstår – vad du har på fötterna är oerhört viktigt. Trots allt beror mycket på dina fötter. Det är de som hjälper dig att styra motorcykeln både när du kör och när du stannar, parkerar eller startar om. Dessutom är dina fötter – precis som dina vrister – utsatta för vägen och yttre faktorer, som väder, avgaser eller värme från avgasrör.

För att kunna manövrera din motorcykel med precision, balans och kontroll behöver du rätt skor som inte hindrar din körning. I den här artikeln kommer du att lära dig vad du ska leta efter när du köper dem.

Skor designade för motorcykling

Motorcykelstövlar är designade för att ge maximalt stöd och skydd till förarens fötter och anklar både under åkturen och i händelse av en olycka. Tack vare användningen av slitstarka och vattentäta material kommer dina fötter att hålla sig torra, och du kommer inte känna något obehag även under långa turer. 

Ibland - för att ytterligare skydda hälarna, tårna och anklarna från skavsår och stötar - har motorcykelstövlar ytterligare förstärkningar. Motorcykelskor kännetecknas också av speciella sulor som kan skilja sig åt vad gäller grepp. Tack vare detta, oavsett om du kör kilometer på motorvägen eller längs gropiga skogsvägar, får du stöd och trygghet.

Hur känner man igen de perfekta motorcykelskorna?

Nu när du vet att det inte är den bästa idén att köra motorcykel i vanliga skor till vardags, är det dags att introducera dig för funktionerna som hjälper dig att känna igen de perfekta motorcykelskorna på ett ögonblick. Att jobba!

Även om sådana skor var gjorda av läder tidigare, används nu olika kombinationer av textilmaterial för att säkerställa komforten för föraren, vilket säkerställer maximal andningsförmåga. Ytterligare stöd runt vrister, tår och hälar garanterar motstånd mot skador. 

När du köper motorcykelstövlar, kolla hur sulorna sitter fast. Felaktig anslutning av dem med resten av skon kan vara katastrofalt. Tänk också på att eventuella sömmar är den svagaste länken när det gäller motorcykelutrustning. Av denna anledning, sikta på skor med förstärkta dubbla eller till och med tredubbla sömmar.

Vad ska man titta efter när man köper motorcykelstövlar?

För det första, hållbarhet

En av de mest önskvärda egenskaperna hos motorcykelstövlar är hållbarhet. Sådana skor måste vara resistenta mot eventuella stötar och nötning. Om säkerhet är din prioritet, se till att välja certifierade skor som uppfyller lämpliga, rigorösa standarder. Skor för en motorcyklist bör vara gjorda av vattentäta material som inte blockerar luftcirkulationen. Lika viktigt är motståndet mot värme som avges av till exempel rör. En specialdesignad termisk innersula skyddar dina fötter från värmen från avgaser. 

För det andra, passformen

När du väljer motorcykelstövlar är det bättre att inte kompromissa med passformen. Motorcykelskor ska passa nästan som en strumpa, och samtidigt inte begränsa ditt rörelseomfång. En ytterligare faktor som påverkar passformen kan vara snören. Spänne eller kardborrefästen fungerar på liknande sätt. Kom dock ihåg att snören som blåser i vinden kan utgöra en stor fara på vägen. Så se till att snören är gömda under ett lager tyg.

För det tredje, stöd

En lika viktig aspekt är stödet för anklarna och fötterna. Välj skor som slutar vid ankeln. Tack vare speciella förstärkningar hjälper dina motorcykelstövlar dig att bibehålla komforten under längre turer och garanterar din säkerhet i händelse av en olycka. För att hålla dig bekväm i varmare temperaturer, välj skor med ventiler som leder bort fukt. Motorcykelskons konstruktion bör förstärkas, vilket förhindrar klämning av fötter eller vrister vid en eventuell olycka.

Säkerhet och stöd på en motorcykel

Som du kan se är motorcykelstövlar nyckeln till framgång när det kommer till säkerhet och stöd på vägen. Lyckligtvis, med våra tips, blir det en barnlek för dig att välja det perfekta paret. lång väg!