Cover Romance: Jeans and Shoes!


Vem känner dem inte och vem bär dem inte? De är en ikon för 1900 -talet: JEANS!

Vem känner dem inte och vem bär dem inte? De är en ikon för 1900 -talet: JEANS!

De första jeansmodellerna skapades i Europa på 1800 -talet, men den version vi känner till idag skapades 1873 av Jacob Davis och Levi Strauss i San Francisco, som var en liten stad som var uppslukad av ett guldrus. Guldprospektörer behövde slitstarka kläder som var billiga och bekväma och därför enkla att tillverka. En innovativ idé av Davis och Strauss var att stärka sömmarna och fickorna med kopparnitar. Intressant nog var de första jeansbyxorna inte knäppta utan knutna till midjan. Modellen av högsta kvalitet fick siffran 501 och det blev snabbt arbetskläder för trähuggare, bönder och framför allt cowboys. Emellertid är jeansens "arbetarklass" bara ett förspel till deras stora karriär.

På 1950 -talet togs jeans på av upproriska amerikanska tonåringar, och det påverkades uppenbarligen av stjärnorna på den stora skärmen: Marilyn Monroe (i jeans spelade hon med i filmen "On the Edge") och James Dean (i "Rebel Without en orsak"). Då dök också denimskjortor och andra tillbehör upp. Det var då som jeans blev en symbol för ungdomsmode. På 1970 -talet blev jeans uniform för upproriska ungdomar. Klockor, långt hår och jeansväskor som hippier gjorda av gamla jeans. På 90 -talet exploderade jeansens popularitet! Denim kan och borde vara vad som helst: byxor, skjorta, jacka, skor, plånbok och pannband. Kommer du ihåg det från amerikanska serier? Lika mycket som ett hår på huvudet! Och vidare? Snittet och färgerna fortsatte att förändras. De kom tillbaka och gick till botten av garderoben, klockor, rör, gnugg, med hål, med sömmar, marmor ...

Jeans dök upp i Polen på 1950 -talet. Du kan bara få dem i exklusiva butiker - Peweks eller second hand -butiker där du kan köpa "överskott" kläder. Vid den tiden kostade de några månaders löner och, bredvid Pepsi-Cola, var den produkt som mest önskades av unga människor. Precis som i USA populariserades denimbyxor av unga scen- och biostjärnor.

Denim handlar dock inte bara om byxor och skjortor. Denim har också spridit sig till tillbehör. Till denna dag kan du träffa människor klädda i total denimlook på gatorna. Detta är en trend från några säsonger sedan, men i år är denim högst som tillbehör som bärs på benen! Vad sägs om denimskor? 

Jeansskor (eller skor av denimliknande tyger) kan enkelt ge outfiten en känsla av nonchalans eller ge den en avslappnad look. Att bära denimballerinor med kjol kommer att få oss att se mindre formella ut, och denim -sneakers med färgglada byxor kommer att fungera bra under alla sommar- och helgstyliseringar. Här är de, har du redan ett öga? :)