Bekväma vattenskor. Få svar på de vanligaste frågorna


Semesterperioden närmar sig med stormsteg, och med den resor till vattnet. Men steniga stränder med vassa stenar och taggiga sjöborrar som är typiska för till exempel Kroatien kan kräva speciella skor för att skydda dig från skärsår. Kolla hur du väljer bekväma vattenskor för att njuta av en lyckad semester.

Behöver jag vattenskor?

Undrar du i vilka situationer och i vilket syfte du kan använda vattenskor? Det är lätt! Även om denna egenskap hos en strandbesökare inte syndar med skönhet, fyller den verkligen sin grundläggande funktion, som är att skydda dina fötter mot vassa stenar, farliga sjöborrar, samt mot att halka på en våt yta.

Om du ska till en stenig strand eller stenkust vill du absolut inte tillbringa din semester på ett hotellrum. Så att ingenting står i vägen för aktiv vila, se till att ta hand om dina fötter.

Det är lika viktigt för utländska helgdagar. I Kroatien kan du till exempel stöta på taggiga sjöborrar. Förutom de långa spikarna, som förvisso är extremt smärtsamma att trampa på, är gifterna som produceras av dessa djur också mycket farliga. I extrema fall kan de till och med leda till döden! 

För att skydda dig från detta, var noga med att bära bekväma vattenskor. I den här guiden kommer vi att berätta vilka aspekter som är värda att uppmärksamma när du köper dem.

Vad är skillnaden mellan vattenskor och vanliga skor?

Till skillnad från klassiska skor som bärs på land, är vattenskor designade för att hålla dina fötter blöta. Tack vare det speciella gummit och slitbanan garanterar de dragkraft på våta ytor.

När det gäller klassiska skor kan nedsänkning i vatten göra att enskilda element håller ihop och påverkar livslängden på dina skor. Med skor dedikerade till vattenaktiviteter kan du helt glömma detta problem! Den speciella designen, materialen och teknikerna som används gör att sådana skor inte reagerar negativt på kontakt med vatten.

Vad ska man titta efter när man köper vattenskor?

Vattenskor som finns tillgängliga i butiker är mycket olika. Med alla funktioner och stilar tillgängliga är det lätt att bli förvirrad. Men för att göra det lättare för dig att välja har vi samlat en handfull av de mest värdefulla tipsen. Låt oss börja!

#1 Material

När du köper vattenskor, var uppmärksam på flera aspekter. En av dem är materialet de är gjorda av. Vanligtvis kan du välja mellan mesh, gummi, läder eller textilier. Det första av dessa alternativ kommer att säkerställa korrekt luftflöde och torkar samtidigt snabbt. Dessutom fäster mesh-nätet bra på foten och ger dig maximal komfort från morgon till kväll. Men om du behöver extra styrka i ojämn terräng kanske maskorna inte räcker till. 

Kom ihåg att att bära skor av material med dålig andningsförmåga kan hindra luftcirkulationen och utsätta dig för obehagliga effekter som ringorm, blåsor, obehaglig lukt och outhärdlig smärta. 

#2 Matchande

Vattenskor ska sitta tätt för att inte orsaka blåsor eller skav. När allt kommer omkring kan gnidning av för tighta skor i kombination med vatten bidra till irritation. Var noga med att inte välja skor som är för lösa, som kan glida av dina fötter och försvinna på botten av vattnet. När du väljer en storlek, följ regeln att vattenskor ska vara som en andra hud för dig.

#3 Sula

Förutom materialet från vilket skorna är gjorda är det värt att ägna särskild uppmärksamhet åt deras sulor. Det är hon som bryr sig om vidhäftningen till marken, för att säkerställa din balans och säkerhet under alla aktiviteter du känner för att göra. Välj en halkfri gummisula som effektivt uppfyller sina funktioner. Vissa modeller av vattenskor använder speciellt utvecklat, mycket vidhäftande gummi, som även används i klätterskor.

Måste vattenskor vara slitstarka?

Vattenskor utsätts för många faktorer som kan bidra till att de förstörs. Eventuella skavsår och hål minskar avsevärt säkerheten för dina fötter och kanske inte räcker till när du behöver skydd från sjöborrar eller andra taggiga varelser som du stöter på på vägen. 

Kom ihåg att så fort du märker tydliga tecken på slitage på sulan är det nödvändigt att byta ut skorna mot nya. En sliten sula tappar greppet, vilket kan resultera i farliga fall och skärsår.

Spelar terrängen någon roll?

Definitivt terrängen där du planerar att använda dina vattenskor är av yttersta vikt. Landskapet du kommer att möta på stranden skiljer sig mycket från det vid bäcken till exempel. Om du planerar att gå i stenig terräng, prioritera greppiga sulor.

Standard eller femfingrar?

Både klassiska vattenskor och deras femtåiga motsvarigheter erbjuder samma grad av vidhäftning mot marken. Men tack vare designen som gör att du kan separera alla fingrar kommer du att uppleva en liknande känsla som om du gick barfota.