Bättre att förebygga än att bota. Allt du behöver veta om förebyggande barnskor


Varje förälder är orolig för deras barns rätta utveckling. När ditt barn blir mer aktivt blir behovet av skor uppenbart. Vissa föräldrar bestämmer sig för att köpa förebyggande skor utan att konsultera en specialist. Det sägs ju att det är bättre att förebygga än att bota. Undrar du om det verkligen är nödvändigt? vi föreslår!

Vad används profylaktiska skor till och hur skiljer de sig från vanliga skor?

Profylaktiska skor används – så klart – för rörelse. Men deras superkraft är att de är designade för att stödja strukturen av foten, fotleden och till och med hela benet. Tack vare detta främjar de en korrekt tillväxt av ditt barn och möjliggör en korrekt utveckling av gång. De ger obehindrad rörlighet, absorberar stötar, förbättrar balansen, garanterar komfort och förebygger smärta.

Enkelt uttryckt är det de förebyggande skorna som gör att gå, springa och utforska världen för ditt barn till ett sant nöje, inte en plåga. Nedan har vi sammanfattat de viktigaste aspekterna som skiljer dem från klassiska skor.

Först och främst är förebyggande skor annorlunda profilerade än sina vanliga motsvarigheter. Mellansulan och yttersulan är styvare och rundare, så de vrider sig inte lika lätt. Dessutom har profylaktiska skor en hård häldisk som ger extra stabilitet.

Vem är profylaktiska skor till för?

Stödjande, välsittande skor är viktigt. Ett aktivt barn som upptäcker världen omkring sig med stor nyfikenhet ska inte hållas tillbaka av obekväma skor.

Det finns fall då köp av profylaktiska skor är ett måste. De bärs av barn som föddes med fotavvikelser och de som fått dem med tiden.

Lyckligtvis skrämmer ortopediska skor inte längre med sitt utseende direkt från en svunnen tid. Tillverkare av förebyggande skor följer de senaste trenderna och anpassar stilar till de yngsta användarnas behov och preferenser.

 

Varför inte köpa ortopediska skor på egen hand?

Om ingen har bekräftat din rädsla och ditt barn inte har diagnostiserats av en specialist, bör du under inga omständigheter fatta beslutet att köpa profylaktiska skor på egen hand. Omotiverad användning av sådana skor kan försvaga fotens muskler. 

Det finns dock tecken som talar om för dig att det är dags att boka tid hos din läkare. Här är de:

  • Ditt barn tenderar att skadas i fotleden
  • bebisens fötter pekar inåt när du går
  • ditt barns fötter pekar utåt när du går
  • Ditt barn har kronisk smärta i hälen, ryggen eller knäna
  • ditt barns fötter visar tydligt tecken på platta fötter

Kontrollera om ditt barn behöver ortopediska skor

Tvivlar du på om ditt barn behöver ortopediska skor? Var noga med att konsultera ditt barns barnläkare, som kommer att hänvisa dig till en specialist vid behov. 

En erfaren ortoped kommer omedelbart att bedöma eventuella sjukdomar som behöver korrigeras och hjälper dig att välja rätt ortopediska skor eller rekommenderar köp av speciella innersulor som kommer att lindra ditt barns fötter.

Var kan man köpa ortopediska skor?

Om dina farhågor bekräftas och läkaren rekommenderade ditt barn att bära förebyggande skor, är det värt att leta efter modeller som uppfyller alla dina krav. Sluta köpa begagnade profylaxskor. Kom ihåg att varje fot är annorlunda och unik. Sådana skor kan förvärra problemet och till och med orsaka irreversibla förändringar i fotens struktur. 

Välj istället skor från kända varumärken som skapar dem i samarbete med ortopedspecialister. Leta efter skor som kombinerar rätt konstruktion med de senaste tekniska lösningarna. Välj modeller gjorda av naturmaterial. För barn kommer skor med kardborreband att vara perfekta, eftersom de är lätta att ta av och på och – viktigast av allt – garanterar en perfekt passform.

Du hittar de bästa förebyggande skorna i vår webbutik. Välj mellan flicksandaler med söta fjärilsdekorationer och uppbyggda läderstövlar fästa med kardborre. Vi rekommenderar det för pojkar skor i en nyans av marinblått med bruna inläggsom uppfyller även de strängaste kraven.

Hur ofta ska ortopediska skor bytas?

Kom ihåg att ortopediska skors livslängd kan variera beroende på deras kvalitet och användning. Men om du märker tydliga tecken på slitage, se till att investera i ett nytt par. Annars kan denna uppenbara ekonomi ha en negativ inverkan på ditt barns hållning och hälsa!

Glöm inte heller hur snabbt barns fötter växer. Se regelbundet till att skorna har rätt storlek för att säkerställa komfort och stödja ditt barns sunda utveckling.