Avlägsnande av feta fläckar från naturläder. Ta reda på effektiva sätt


Feta fläckar på skor är en av de mest besvärliga fläckarna eftersom de är extremt svåra att ta bort, särskilt om de visas på naturläder. Det är värt att notera att naturläder, förutom den släta sorten, också kan kännetecknas av förekomsten av borst (kortare eller längre), vilket innebär att detta material kommer att kräva särskild och annorlunda vård. Det är svårt att ta bort feta fläckar från naturläder, men det finns flera sätt som kan vara effektiva.

Ta bort fettiga fläckar från skor - profylax

När du köper nya skor är det viktigaste att få lämplig impregnering för dem. Kom ihåg att använda det precis innan du sätter på dina nya skor för första gången och använd det regelbundet, särskilt i ogynnsamt väder. En korrekt vald impregnering skapar ett osynligt skyddande skikt på skorna, som skyddar det naturliga lädret mot inträngning av fukt och avlagring av smuts, inklusive feta fläckar.

Men om du trots korrekt och noggrann vård inte lyckas skydda dina läderskor från en ful, fet fläck, har vi flera beprövade sätt att ta bort dem.

1. Vatten och diskmedel

Blanda varmt vatten med några droppar diskmedel, doppa sedan en trasa i den och torka försiktigt av skon. Det blir mycket lättare att bli av med fläcken om den är nyrensad. När behandlingen är klar ska du torka av skon.

2. Talkpulver eller potatismjöl

Denna metod kan användas även för naturläder med långa borst (mocka, nubuck). Efter att försiktigt ha torkat fläcken med en pappershandduk, strö området på fläcken och lämna skorna över natten. Skaka sedan av resterande mjöl eller talk. För att öka effektiviteten hos denna metod kan du använda en borste med känsliga borst. Om den oljiga fläcken fortfarande är synlig, upprepa operationen.

3. Vatten med ättika

Vinäger är utmärkt för feta fläckar på läderskor. Fukta bara trasan i en lösning av vatten och vinäger och torka sedan försiktigt av smutsen. Vinägerfläcken ska försvinna från tyget.

4. Produkter som är avsedda att ta bort fläckar från läderytor

Om ovanstående metoder inte har fungerat i kampen mot en envis fläck kan du leta efter speciella, professionella produkter i butiken, avsedda för rengöring av naturläder.

I sortimentet av skobutiker hittar du enkelt alla typer av sprayer, pastor, krämer, mjölk, lotioner eller speciella vätskor. Det är viktigt att matcha produkten till hudtypen och dess färg för att undvika missfärgning eller skada. Om du inte är säker på om produkten är lämplig, prova den på en skonsam yta på skon innan du använder den för första gången för att se till att den inte skadar materialet.

Efter grooming, låt alltid dina skor torka helt, helst på ett säkert avstånd från intensiv värme och direkt solljus.

Varning. Kom ihåg att läderskor inte kan tvättas i maskin eftersom stora mängder vatten kan skada tyget och leda till deformation. Så att tvätta dina skor hjälper inte bara till att ta bort den feta fläcken från dina skor, men det kommer sannolikt att orsaka irreversibel skada.

Korrekt och regelbunden vård av läderskor gör att du kan minimera eller till och med helt undvika förekomst av oönskad smuts och feta fläckar. Dessutom skyddar det dina skor mot skadliga effekter av yttre faktorer, vilket kommer att förlänga deras livslängd avsevärt.