Allt du behöver veta för att välja de perfekta gympaskorna


Planerar du att börja gå till gymmet på det nya året? Förutom att köpa liftkort är det lika viktigt att köpa rätt skor. Det är det som kommer att göra träning och träning till ett sant nöje för dig, och risken för skador kommer att minska avsevärt. Däremot vet du inte vilka skor som är bäst för tyngdlyftning och vilka som är bättre för zumba? I vår guide har vi samlat all den viktigaste informationen som hjälper dig att göra ditt val.

I en frisk kropp, friskt sinne!

Planerar du att träna regelbundet på gymmet från och med nyår? Bra ide! Ett friskt sinne bor trots allt i en frisk kropp!

Förutom att köpa ett pass är det lika viktigt att köpa rätt skor, tack vare vilka träning kommer att bli ett riktigt nöje, och risken för skador kommer att minska avsevärt. Du vet dock inte vilka aspekter du ska vara uppmärksam på när du köper gym- och träningsskor? I vår guide har vi samlat den viktigaste informationen om detta ämne. Låt oss börja!

Varför är det värt att investera i anständiga gympaskor?

Det är anständiga skor måste-has, om du planerar att träna regelbundet i gymmet.

För det första kommer de att minska känslan av trötta fötter, tack vare vilket de gör att du kan öka effektiviteten under träning och få bästa resultat. För det andra kommer de att minska risken för skador avsevärt. För det tredje kommer pengarna som spenderas på anständiga skor vara en stor dos av motivation när du känner att du skulle vilja släppa taget.

Nu när du vet varför du behöver gymskor av bra kvalitet är det dags att fokusera på de funktioner som ska få dem att sticka ut. För att hjälpa dig att göra rätt val har vi sammanfattat dem alla i den här artikeln.

Ta hand om den perfekta passformen

När du väljer skor till gymmet är det värt att matcha dem både till dina fötters anatomi och till de planerade aktiviteterna.På så sätt hittar du lätt ett par där det inte blir en jobbig träning att gå på träning, utan blir ett regelbundet nöje. 

Undvik för tighta skor. Annars kommer du att begränsa ditt rörelseomfång och göra träningen till en riktig syssla. Dessutom kommer du att få smärtsamma blåsor som gör att du vill röra på dig. Å andra sidan måste du också se upp för lösa skor, från vilka din häl kommer att glida ut för varje rörelse. På så sätt kan du öka risken för obehagliga skador som kommer att utesluta dig från spelet under lång tid. 

Lyckligtvis erbjuder de flesta tillverkare av sportskor den så kallade. halva storlekar, så att välja det perfekta paret borde inte vara en stor utmaning.

Förutom den perfekta passformen i storleken, se till att dina skor är lämpliga för specifika typer av aktiviteter. Detaljer hittar du nedan.

Vilka löpbandsskor?

Att regelbundet gå eller springa på ett löpband stärker dina muskler och skelett och förbättrar din uthållighet och kondition. Till skillnad från att springa på asfalt belastar det dina knän och höfter mindre och gör att du kan träna oavsett väder.

När du väljer dina löpbandsskor, leta efter modeller med dämpningsteknik i både bak- och framfoten. På så sätt absorberas stötar effektivt och du klarar enkelt de kommande kilometerna.

Vilka tyngdlyftningsskor?

Styrketräning väljs ofta av män som bryr sig om en muskulös figur och bättre effektivitet. Ändå lyfts vikter lika villigt av kvinnor som vill utveckla muskelvävnad i skinkorna och förbättra det övergripande utseendet på sin figur.

Om viktbänken kommer att vara din mest besökta plats i gymmet, se till att se till att du känner dig stabil. Välj skor med halkfri sula och hård sula. Detta kommer att göra det mycket lättare för dig att behålla vikterna och få de resultat du vill ha.

Vilka skor för intervallträning?

Kort högintensiv intervallträning (HIIT) är väldigt populärt. Inte konstigt! På kort tid låter de dig komma i bättre form och bli av med oönskat fett, samtidigt som du ökar muskelmassan.

Om du bryr dig om att få bästa möjliga resultat, se till att du åtföljs av rätt utvalda skor. Skor för intervallträning ska vara lätta och samtidigt tillräckligt stabila för att lätt kunna absorbera alla stötar. Var uppmärksam på korrekt stabilisering av foten, vilket ger dig stöd i sidled. Profilen på HIIT träningsskor bör vara relativt låg, om än stark.

Vilka Zumba-skor?

Zumba är en specifik dansträning, under vilken du kan bli av med oönskade kilon på ett behagligt sätt. Dessa övningar gör att celluliter märkbart försvinner och kroppen blir fastare. Förutom att förbättra figuren kan du märka en förbättring av välbefinnandet. Sådan intensiv träning frigör lyckohormonerna och gör att du får mycket energi att agera.

Om du letar efter Zumba-skor, sikta på modeller som inte begränsar din smidighet. Välj lätta skor med flexibel sula utan halkskydd. Tack vare detta kommer du att kunna utföra även de galnaste figurerna utan problem.