9 huskurer för att bekämpa lukt från skor


Oavsett om det är dina sportskor som du bär på träningen eller ballerinor som följer med dig varje dag – en obehaglig lukt kan effektivt göra ditt liv surt. Det är dags att sätta stopp för det och fräscha upp dina favoritskor med huskurer. För att göra det lättare för dig att bekämpa den här fienden har vi samlat de mest effektiva sätten på ett ställe.

#1 Ta hand om hygienen

En av de mest uppenbara orsakerna till skolukt är dålig hygien. Kom dock ihåg att även dagliga bad inte kommer att vara effektiva om du inte torkar fötterna tillräckligt innan du tar på dig strumpor. Använd dessutom antibakteriella kosmetika som förhindrar överdriven svettning och tillväxt av bakterier.

#2 Bär strumpor

Att bära slutna skor med bara fötter är inte den bästa idén och kan generera en obehaglig lukt. Se till att sockorna du väljer är gjorda av naturliga material, som bomull eller bambu. Om du vill dölja dina strumpor så mycket som möjligt, välj mer kraftigt skurna fotmodeller.

Psst! Glöm dock inte att dina fötter behöver lite andrum. Låt dem spendera tid utan skor och strumpor varje dag, till exempel på natten. Annars kan du förvänta dig tecken på svampinfektioner. Så snart sådana symtom uppträder, se till att kontakta din läkare, och medan du väntar på ditt möte, köp receptfria produkter på apoteket, tack vare vilka du kommer att hantera problemet snabbare.

#3 Använd bakpulver

Om dina skor, trots maximal omsorg om hygien och att bära strumpor av god kvalitet, luktar obehagligt, använd en produkt som du säkert har i ditt kök. Bakpulver är ett av de mest effektiva, billigaste och samtidigt de mest naturliga vapnen i kampen mot överdriven svettning av fötterna.

Allt du behöver göra är att hälla det inuti skon i en mängd som helt täcker innersulan och lämnar den hela natten. På morgonen, skaka av produktresterna ordentligt eller bli av med dem med en dammsugare och du är klar!

#4 Skapa din egen anti-luktdryck

Även om det finns gott om färdiga skodeodoranter på marknaden kan du med framgång göra din egen version. Blanda en halv kopp majsstärkelse med ¼ kopp bakpulver och ¼ kopp bakpulver.

Strö den beredda blandningen jämnt över innersulan och skaka skorna ordentligt efter 24 timmar och säg adjö till bakterier och obehagliga lukter en gång för alla.  

#5 Använd vinäger

Även om vinäger har en specifik lukt, kommer blandat i lika proportioner med vatten att göra underverk för att eliminera den obehagliga lukten från insidan av skorna. För att njuta av de bästa effekterna, häll det förberedda receptet i en flaska med en atomizer och spraya sedan innersulan jämnt i skorna. För bästa resultat, lossa skosnörena försiktigt så att luften kan cirkulera fritt.

#6 Applicera eterisk olja

Eteriska oljor har många ovärderliga användningsområden. En av dem är att hjälpa till att bekämpa obehagliga lukter. För detta ändamål kommer tea tree-olja, kanel eller kryddnejlikaolja att vara perfekt. Dessa naturliga deodoranter har ett antal antibakteriella och svampdödande egenskaper.

Förutom att neutralisera den obehagliga lukten, kommer sådana oljor omedelbart att få dina skor att lukta fräscht. För att njuta av dessa effekter, tillsätt bara några droppar av den valda oljan till varje sko. Ett beprövat sätt är också att kombinera det med bakpulver.

# 7 Använd svart te

Istället för att slänga tepåsar efter att ha bryggt svart te, agera med stil miljövänligt och återanvända dem. Tanninerna i svart te kan göra underverk i kampen mot bakterier. Kom ihåg att pressa ut överflödig fukt ur tepåsarna innan du placerar dem i dina skor. Vänta 24 timmar och du är klar - dina skor kommer att vara lika fräscha som när du först tog ut dem ur kartongen!

#8 Använd citrusskal

Ett annat sätt att stil noll avfall är användningen av citrusskal. Tack vare de eteriska oljorna i dem kan du enkelt desinficera dina skor och försvaga effekten av bakterier och njuta av maximal fräschör. Allt du behöver göra är att krossa några citrusskal och sedan placera dem i dina skor och lämna dem över natten.

# 9 Håll torrt

Kom ihåg att nyckeln till framgång i kampen mot obehaglig lukt från skor är torrhet. Oavsett om dina skor är blöta av regn eller svett – innan du tar på dig dem igen, se till att fukten är helt borttagen. Annars skapar du inte bara den perfekta miljön för dålig lukt, utan även för farliga bakterier.

För att undvika ett sådant scenario, använd bara gamla tidningar rullade till bollar. Stoppa in dem i skon och låt dem absorbera all fukt. Om du har att göra med ljusa sneakers i tyg, undvik tidningar med färgglada tryck som kan lämna synliga märken på ovandelen. Ser du hur enkelt det är?