7 huskurer för att effektivt bli av med obehagliga lukter från skor


Den obehagliga lukten av skor kan vara mycket besvärande - inte bara för dig, utan också för människor runt omkring dig. Som tur är finns det många huskurer som gör det enkelt att bli av med obehagliga lukter en gång för alla. Låt oss börja!

Hitta orsaken till den dåliga lukten

Skäms du för att ta av dig skorna inför andra? Den obehagliga lukten som kommer inifrån dem är faktiskt besvärande. Som tur är behöver du inte skiljas från dem en gång för alla och spendera pengar på ett nytt par. Det finns många effektiva huskurer som kan hjälpa dig att bli av med dålig lukt på nolltid. 

Först och främst, gör det till en prioritet att hitta orsaken till lukten. Kanske kämpar du med en allvarligare åkomma, till exempel mykos, som kräver konsultation med läkare och genomförande av behandling. När du har identifierat orsaken till lukten kan du vidta åtgärder.

# 1 Byt ut insatser

Ett av de mest effektiva sätten att fräscha upp dina skor är att byta ut innersulorna. Det är en relativt billig lösning som i de flesta fall låter dig ta itu med detta obehagliga problem på nolltid.

Om du nyligen har bytt ut dina hörsnäckor, rengör dem bara noggrant med varmt tvålvatten och en borste eller svamp. Kom ihåg att låta dem torka helt innan du sätter tillbaka dem i dina skor. Annars skapar du den perfekta miljön för bakterier och till och med mögel att frodas.

# 2 Lufta dina skor

Om dina skor luktar illa kan det räcka med att vädra dem.

För detta ändamål kan du placera dem med fönstret öppet i flera eller flera timmar. En långvarig frisk luft kommer att stoppa dina skor från att avge obehagliga lukter, och du kommer att kunna njuta av dess fräschör och perfekta utseende igen.

# 3 Använd en desinfektionsspray

För att fräscha upp dina skor är det en bra idé att desinficera dem. I coronavirusets tidevarv finns det många produkter tillgängliga i butik för att desinficera kroppen och olika typer av ytor.

Om du vill kan du förbereda en sådan beredning själv. Allt du behöver göra är att blanda spriten med aloe vera gel i förhållandet 7:3 och det är klart. 

Spraya sedan insidan av skorna med sprayen och låt dem torka – gärna i frisk luft – innan du sätter på dem igen.

# 4 Tvätta dina skor

Att tvätta skor är en av de mest använda metoderna för att fräscha upp dem. Före tvätten genom att ta bort skosnören och innersulorna från insidan av skon. Skrubba innersulorna för hand med varmt tvålvatten och bleka de vita snören med ett blekmedel.

Tänk på att ställa in lägsta möjliga temperatur på tvättmaskinen och ett långt tvätt- och sköljprogram. Den extrema värmen kan krympa skorna en storlek eller skada limmet.

Torka de tvättade skorna i frisk luft. Undvik dock att lämna dem i direkt solljus. För att förhindra deformation och dessutom påskynda torkning kan du sticka några sidor tidningar rullade till bollar inuti skorna. På så sätt kommer fukten att absorberas mycket snabbare. 

Kom dock ihåg att inte alla skor kan tvättas i maskin. I de flesta fall kommer denna metod att fungera bra för material, canvas och plastskor, till exempel sneakers eller flip-flops. Innan du börjar denna process är det värt att bekanta dig med tillverkarens rekommendationer.

# 5 Torka dina skor noggrant

Om insidan av dina skor är blöta måste du torka dem helt innan du sätter på dem igen. Oavsett om fukten du presenterar orsakas av svett, regn eller tvätt, är det avgörande att bli av med den för att stoppa uppkomsten av obehagliga lukter. 

För att påskynda torkningsprocessen, fyll dina skor med torra handdukar eller skrynkligt tidningspapper. Som ett resultat kommer fukten att absorberas snabbare.

# 6 Använd bakpulver

Bakpulver är en produkt som finns i praktiskt taget alla hem. Det hjälper inte bara att få högre gräddningshastigheter eller mjuka upp tvätten, utan det tar också bort dålig lukt från skor perfekt. 

Lägg minst 1 matsked bakpulver inuti skon. Luta sedan skon försiktigt fram och tillbaka så att läsken går överallt och täcker hela fotbädden. 

Kom ihåg att bakpulver tar tid att vara effektiv. Av denna anledning görs denna process bäst över natten. Under denna tid kommer läsken att absorbera obehagliga lukter och till och med neutralisera bakterier.

På morgonen skakar du försiktigt bort läskresterna från din sko och du är klar! Om du vill vara extra säker på att du efter att du tagit av dig skorna inte lämnar vita märken på golvet kan du använda en dammsugare för att få bort produktrester.

# 7 Använd frysen

Varma, mörka platser är idealiska förhållanden för tillväxt av bakterier. Om du vill döda dem och samtidigt stoppa dem från att föröka sig ytterligare, behandla bakterierna med en termisk chock och... använd frysen! 

Lägg skorna i en plastpåse och låt dem stå i frysen över natten. När dina skor är frostbitna och helt torra kan du sätta tillbaka dem på fötterna och njuta av fräscha skor igen.

Om du är orolig för att dina skor kan skadas som ett resultat av denna process, frys in själva innersulorna. På så sätt kommer de att tjäna dig under lång tid.

Som du kan se är det en barnlek att ta bort obehagliga lukter från skor och kräver inga särskilda ekonomiska utgifter. Av denna anledning är det värt att utföra denna process regelbundet, så att du aldrig kommer att skämmas över att ta av dig skorna när någon oväntat bjuder in dig till ditt hem.