5 skäl till varför du bör bära skyddsskor


Forskning visar att cirka 25 % av alla olyckor på arbetsplatsen involverar fotskador. En osäker arbetsmiljö i kombination med brist på ordentlig skyddsutrustning kan leda till hälsoskador för den anställde och förlust av anseende för arbetsgivaren. I den här artikeln får du lära dig varför det är viktigt att följa bestämmelserna och bära skyddsskor.

Ta hand om säkerheten på arbetsplatsen

Att bära skyddsutrustning på jobbet är en säkerhetsfråga. Studier visar tydligt att en fjärdedel av alla olyckor som inträffar i arbetet är relaterade till fotskador. Oavsett om du är arbetsgivare eller anställd vill du verkligen undvika detta scenario. Lyckligtvis är skyddsskor designade för att hålla dig skyddad på arbetsplatsen. I den här artikeln har vi samlat alla de främsta anledningarna till varför du bör bära dem. Att jobba!

#1 Förhindra fall och skador

Oavsett var du arbetar finns det oväntade halkar, oavsiktliga fall och oförutsedda halkar i vilket yrke som helst. För att säkerställa ett tillräckligt skydd mot olyckliga olyckor är det värt att använda lämpliga skyddsskor, som kännetecknas av en självhäftande sula och en korrekt utformad slitbana. Tack vare detta är golvet inte längre halt och arbetsplatsen blir säkrare.

Skyddsskor ger skydd mot skärsår, brännskador, kraftiga stötar samt fall som kan resultera i benfrakturer eller andra allvarliga skador.

#2 Ge skydd mot elektriska stötar

El på arbetsplatsen innebär många risker. För att minska exponeringen för potentiella elektriska stötar eller uppbyggnad av statisk elektricitet, använd skor gjorda av icke-ledande material som läder eller gummi.

#3 Ge skydd mot brännskador

Skyddsskor kan ge ett effektivt skydd inte bara mot elektriska stötar, utan även mot farliga brännskador orsakade av kemikalier eller andra farliga ämnen som kan skada huden på fötterna. Välj skyddsskor gjorda av solida, hållbara material som förhindrar sådana scenarier.

#4 Ta hand om effektiviteten

Trötthet orsakad av långvarig stående på fötter kan vara ett allvarligt problem på alla arbetsplatser. Trötta muskler i ben och fötter får dessutom ett ben när medarbetaren inte bär bekväma skyddsskor. Rätt utformade skyddsskor ger adekvat dämpning och fotvalvsstöd. Tack vare detta kommer medarbetaren att känna sig mer bekväm och musklerna kommer inte längre att överbelastas. Detta kommer utan tvekan att påverka utförandet av arbetet mer effektivt och öka säkerheten.

# 5 Arbeta inom reglerna

Det är säkerheten på arbetsplatsen som bör vara en prioritet för varje arbetsgivare. Om du vill minimera risken för olyckor följer du helt enkelt gällande arbetsmiljöföreskrifter. Enligt lagen är arbetsgivaren skyldig att tillhandahålla arbetsskor till anställda som direkt använder maskiner och tekniska anordningar. Arbetsskyddsskor krävs också på platser som orsakar intensiv nedsmutsning eller kontaminering av skor genom påverkan av radioaktiva, kemiska ämnen samt biologiskt material. 

Olika typer av skyddsskor

Arbetsmiljöerna kan variera mycket. Om du vill dra nytta av alla fördelar med att använda skyddsskor är det viktigt att matcha ditt par ordentligt till den plats där du arbetar.

Enligt EN ISO 2035-standarden kan skyddsskor delas in i två grundläggande typer relaterade till potentiella faror. Därför särskiljs yrkesskor (så kallade arbetsskor) märkta med symbolen "O" och skyddsskor märkta med symbolen "S". Den första är tillägnad daglig användning på platser där extra tåskydd inte krävs. Den andra kännetecknas av den sk tåhättor som är slag- och krosståliga. Tack vare detta ger de skydd mot klämning av fingrar av fallande, tunga föremål eller material.

Dessutom finns det två kategorier av skyddsskor. Den första kategorin består av skor tillverkade av läder eller andra material som inte ingår i den andra kategorin. Denna är i sin tur uppbyggd av helt gummi- och helt plastskor, det vill säga helt vulkaniserade respektive helgjutna.

Anmärkningsvärt är också skor med stålinlägg, som fungerar bra på platser där det finns risk att trampa på vassa hinder. Innersulan designad på detta sätt minskar dessutom fot- och bentrötthet. Det finns även skor med en mer flexibel, skarvad mellansula, som fungerar bra när man till exempel arbetar som rörmokare, samtidigt som man behåller förmågan att arbeta bekvämt, samtidigt som den ger skydd mot vassa föremål.

Underskatta inte säkerheten

Specialdesignade skyddsskor är nyckeln till ett säkert och effektivt arbete. Det är värt att komma ihåg att i många fall kan vanliga skor som bärs varje dag inte möta alla utmaningar och faror som väntar en anställd i arbetsmiljön. Tyvärr händer olyckor och de kan inte alltid undvikas. Men när de inträffar kommer att bära rätt skyddsskor att hjälpa till att förhindra allvarliga och farliga skador.