5 effektiva sätt att få dina skor för lösa


Hala klackar från skor orsakar obehag och gör det svårt att gå. Långvarigt bärande av skor som är för lösa kan orsaka ömma fötter och till och med bidra till smärtsamma blåsor. Som tur är behöver du inte skiljas från ett par slitna favoritskor. Vi ger råd om hur man hanterar för lösa skor.

Varför har mina skor blivit för lösa?

Efter att ha tagit bort sommarskor från garderoben visade det sig att dina favoritskor plötsligt slutade passa? Det finns många anledningar till att dina skor kan ha blivit för lösa. En av dem är viktminskning. Det åtföljande avlägsnandet av problemet med vätskeansamling i kroppen gör att foten kan bli hälften så stor som foten. När det gäller nyblivna mammor kan detta bero på en tidigare graviditet som bidrog till svullnad av fötterna. Att bära ett par skor för ofta kan också göra att skon glider av foten med tiden.   

Oavsett anledningen till att dina skor är för lösa behöver du inte skiljas från dem. Ta reda på om effektiva sätt att göra skor som är för lösa.

# 1 Investera i innersulor

De mest populära och samtidigt ett av de mest effektiva sätten för skor som är för lösa är innersulor. Oavsett vilket material de är gjorda av, kan innersulorna effektivt reducera skorna med så mycket som 1 storlek och dessutom erbjuda ett antal andra applikationer. Gelinsatser är perfekta för personer som bryr sig om sina leder. Innersulor i läder är å andra sidan en bra blick för den som kämpar med fotsvettning. När det gäller vinterskor rekommenderar vi termoinlägg som enkelt håller den behagliga värmen och ger dina fötter verklig komfort.

Stoppa helt enkelt in innersulan i skorna och se till att det inte finns några veck någonstans. På så sätt kommer innersulan att fylla utrymmet mellan foten och skon och du kommer att kunna njuta av ett bättre passande skodon.

# 2 Sätt på hälarna

Hälflikar är små, självhäftande remsor som hjälper dig effektivt att förhindra att dina klackar glider ur dina skor. Fäst dem på insidan av skon i hälområdet. På så sätt kommer din fot att röra sig lite framåt och dina hälar får extra dämpning. 

Denna metod kommer att fungera för praktiskt taget alla typer av skor och rekommenderas speciellt för typ skor peep-toe, d.v.s. skor med öppen tå.

# 3 Fyll i överflödigt utrymme

Om du enkelt vill bli av med problemet med lösa skor, fyll det överflödiga utrymmet med bomullsrondeller. Du kan ersätta dem med vävnader eller toalettpapper. Kom ihåg att byta ut dessa fillers mot nya varje gång du tar på dig dina skor. 

Denna lösning kommer att fungera med platta formella skor, ballerinor, höga klackar och klackar. Vi rekommenderar inte att fylla sportskor på detta sätt. Undvik den här metoden om du ska träna eller gå en lång promenad - det kan orsaka obehaglig lukt.

I butiker finns även speciella fillers för skor, sk näskuddar. Denna lösning är särskilt populär bland föräldrar som inte har råd att köpa flera par skor till sitt barn under en säsong.

# 4 Gå för tjocka strumpor

När det gäller vinterstövlar är en bra och effektiv lösning att bära tjocka yllestrumpor som kommer att fylla det tomma utrymmet. Om du inte har ullstrumpor till hands kan du ta på dig två eller tre par bomull.

På detta sätt kommer du att lägga till volym till dina fötter både i bredd och längd, och bli av med problemet med lösa skor. En bieffekt av denna metod är att ge extra värme under frostiga dagar. Om du kämpar med problemet med överdriven fotsvettning, använd inte denna lösning.

# 5 Lägg dina skor i händerna på en specialist

När du letade efter råd på Internet kan du ha stött på en metod att blötlägga lösa skor med vatten och utsätta dem för solen. Använd inte denna lösning under några omständigheter, särskilt om du har att göra med dina favoritskor i läder eller mocka. Långvarig exponering av skor för direkt solljus kan orsaka ful missfärgning av materialet.  

Om du inte vill riskera det, ge bara dina skor till en specialist. En skomakare vet mycket väl hur man effektivt och säkert reducerar skor som är för lösa, för att inte skada dem.

Varför är det inte värt att köpa lösa skor med flit?

Tänk på att inte köpa skor som är för lösa. Många tror felaktigt att att ha på sig skor en storlek större kan förhindra bunions eller skrubbsår. Denna övertygelse är dock mycket missvisande!

Med skor som är för stora måste dina fötter lägga ner mycket arbete för att stödja din kropp. Resultatet av denna ansträngning är onaturlig gång och smärta i fötterna. Dessutom kan skor som är för stora – eftersom de inte ger tillräckligt stöd – öka risken för fall, vilket kan uppstå när man går upp eller ner i trappor. 

Korrekt monterade skor ger en stabil plattform som hela din kropp vilar på. På så sätt ordnas dina ben på ett optimalt sätt, vilket minskar slitaget på senor och leder. Av denna anledning rekommenderar vi att du köper skor i rätt storlek.