10 roliga fakta om skor du inte visste!


Du kan verkligen inte föreställa dig ditt liv utan skor. Förutom att de skyddar dina fötter och gör att du enkelt kan röra dig, låter de dig se bra ut och känna dig bekväm. Under historiens gång har deras användning förändrats något. Ett perfekt exempel är höga klackar, som ursprungligen bars av ... män! Kolla vad mer vi kommer att överraska dig med!

Skornas överraskande värld

Undrar du hur de första skorna i historien såg ut? Eller kanske du vill veta historien bakom de sneakers du älskar? Är du intresserad av chockerande skivor? Vill du veta inspirerande kuriosa från skorvärlden?

Du kunde inte ha gjort det bättre! Vi har samlat de mest överraskande skofakta som du förmodligen inte hade en aning om!

#1 Höga klackar reserverade för... män

Nästan varje kvinna har ett par högklackade skor i sin kollektion. De matchar perfekt klänningar och kjolar, lägger till sexappeal och är den perfekta basen för feminin styling.

Du kommer säkert att bli förvånad över att höga klackar från början endast var reserverade för män och användes för att ... garantera säkerheten när du cyklade. En låg klack gjorde helt enkelt benet mer stabilt i stigbygeln.

Med tiden spred sig denna trend bland överklassen och blev ett önskan inte bara bland män utan också bland kvinnor.

Intressant nog har historiker bevisat att den första kvinnan som bar höga klackar var Catherine de Medici - en italiensk prinsessa som levde på 1400-talet.

#2 De första skorna någonsin

Låt oss gå ännu längre tillbaka i tiden för att titta på de första skorna som någonsin tillverkats. Den äldsta skon som hittats av arkeologer går tillbaka till omkring 8 000 f.Kr.! Det var en sandal gjord av cycadbark, en palmliknande växt.

Arkeologer menar dock att skor kunde ha använts ännu tidigare. Ändå var materialen som användes för att tillverka dem så instabila att spåret av dem oåterkalleligt gick förlorade.

#3 Kilar som en uppfinning från kriget

På tal om historia, kilar uppfanns under andra världskriget. Den fattigdom som den orsakade och bristen på lager gjorde att den italienska designern inte på något sätt kunde skaffa stål för att skapa stiften.

Det var då som Salvatore Ferragamo fick den briljanta idén att experimentera med ... kork. Han fäste den på sulan på en kvinnas sko och skapade världens första kilar.

#4 Från däck till... sneakers

Sneakers skapades tack vare en uppfinning från 1839. Det var då den amerikanska däcktillverkaren - Charles Goodyear - upptäckte att uppvärmt gummi med tillsats av svavel blir elastiskt och hållbart. Detta resulterade i skapandet av skor med gummisula.

Tack vare att det var riktigt tyst att röra sig i dem kallades de "sneakers", vilket på engelska syftar på att smyga.

#5 De dyraste sneakers i världen

2020, på en av auktionerna, slog en budgivare alla tidigare rekord och vann ett par sneakers för ... 560 000 US-dollar! 

Det bästa av allt var att skorna från början beräknades sälja för 100 000-150 000 dollar, men den ursprungliga Air Jordan 1 som bärs av Michael Jordan själv signerad av basketstjärnan gav mycket mer! 

Som jämförelse såldes de dyraste skorna i världen för 660 000 dollar. Det var ett par rubintofflor som Judy Garland bar i The Wizard of Oz.

#6 Ojämn statistik

Visste du att en genomsnittlig man äger 12 par skor? Som jämförelse har skokollektionen för en statistisk kvinna så många som 21 par.

#7 Skivsamlingar

Tycker du att din andra halva har för många skor? Om inte par kan räknas i tusental kan du vara lugn!

En av de mest imponerande samlingarna tillhör popikonen Céline Dione. Antalet skor han äger är närmare 10 000. Stjärnan förvarar sina skatter i ett speciallager i Las Vegas.

Uppmärksamhet! Beroende av att köpa skor är ett verkligt problem. Om du har fallit i fällan av shopaholism, kontakta en specialist som hjälper dig att bekämpa missbruk.

#8 Ett litet steg för en man...

Neil Armstrong, som landade på månen, sa berömt efter sitt möte med dess yta - "Det är ett litet steg för människan, ett jättesprång för mänskligheten." Intressant nog, skorna som han gick ner till månen i stannade där för gott, och det var ingen slump! 

Skodonet till den legendariska astronauten som var kvar på månen var avsedda att kompensera för den extra vikten av månstenarna som Armstrong tog med sig tillbaka till jorden.

#9 Den största skostorleken

Vissa säger att storleken inte spelar någon roll. När det kommer till skor kan vi absolut inte hålla med om detta påstående. Robert Wadlow, den längsta kända mannen i historien, var förmodligen av en liknande åsikt.

På grund av akromegali mätte han 2,72 m, och skorna han bar var i storlek ... 71!

#10 Höger eller vänster?

Enligt vissa barn spelar det ingen roll om den vänstra skon går till höger fot eller vice versa. Skotillverkare före 1800-talet var av liknande åsikt. De skor som skapades på den tiden var designade för att passa både höger och vänster fot.